Рекордни инвестиции за придобиване на американски бизнеси и компании са направили китайски инвеститори.

От началото на годината до момента те са инвестирали в придобиванията 10.5 милиарда долара, което е рекорд в историята. За сравнение предходният рекорд бе в размер на 8.9 милиарда и датираше от 2007 година.

Последната значителна покупка бе тази на 80% от лизинговия самолетен бизнес на щатския застраховател AIG за сумата от 4.2 милиарда долара.

Сделката бе предхождана от друга, при която китайският производител на автомобилни части закупи за 256.6 милиона долара американската A123, специализирана в производството на батерии за хибридни автомобили.

Още по-рано през годината китайската компания Dalian Wanda закупи веригата от кина AMC за 2.6 милиарда долара.

Все още обаче покупката на американски компании от страна на китайски инвеститори е доста трудно мероприятие, предвид на политически чувствителните отношения между двете страни. С осбена сила важи това за сектори, които се смятат за ключови за сигурността в САЩ, един от които е телекомуникационният.

Китайските компании са подкрепени от добри баланси и значителни разполагаеми средства за инвестиране. Закупуването на бизнес в САЩ се приема от тях като стъпването на нов пазар с големи потенциални възможности.

Според много специалисти темповете на сделки и изкупувания на американски компании от китайски тепърва ще се ускоряват.