Подходящ ли е моментът за продажбата на държавния дял от капитала на Българска фондова борса, с какво днес БФБ може да привлече бъдещия купувач? По тези и някои други въпроси разговаряме с Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг:

Г-н Колчев, смятате ли, че продажбата на държавния дял от БФБ, като част от структурата на пазара, на стратегически инвеститор ще даде необходимия тласък за развитието на капиталовия ни пазар?

Смятам, че продажбата на държавния дял от БФБ-София ще има изключително позитивна роля за българския капиталов пазар, ако купувачът е водещ борсов оператор.

Да започнем оттам, защо смятам, че трябва да бъде продаден държавния дял от борсата? До момента държавата показа, че е мащеха за българския капиталов пазар. Трите предходни правителства не направиха особено много за него.

Те не са и длъжни, разбира се - капиталовият пазар е един от пазарите в най-чист вид. От тази гледна точка би следвало да се развива пазарно, а не с държавна подкрепа.

Но при първоначалното му развитие, можеше чрез листване на големи държавни компании да се помогне за развитието му - само едно качване на БТК на борсата удвои пазара. Можеше да има още няколко подобни сделки и тогава пазарът ни щеше да бъде съвсем различен.

При продажба на държавния дял за мен е изключително важно кой ще е купувачът. Защото при един купувач от висок клас, като Deutsche Boerse, например, българската борса ще стане част от голям борсов конгломерат и нашият пазар ще стане прозрачен и достъпен за широк кръг инвеститори по света.

Ако държавният дял се продаде на някой не толкова голям оператор, българският пазар ще се превърне в сегмент на някоя местна или регионална борса, което ще намали възможностите му за развитие.

Продажбата на подходящ купувач, съчетано с идеята на правителството да листва няколко големи компании, наистина би могло да постави едно ново начало на българския капиталов пазар. Ако тези две неща се случат, след година пазарът може да е коренно различен от това, което познаваме до момента (дори в добрите времена на пазара през 2007г.).

С какво БФБ днес може да привлече бъдещия купувач?

С това, че България е един нов и неразработен пазар. Съотношението между пазарната капитализация на борсата и БВП е много по-ниско в сравнение с останалите европейски страни, което означава, че има възможност за растеж и за генериране на приходи.

Другият привлекателен фактор е покритие на региона, което също не е за подценяване при глобализацията на пазара.

Неспособни ли са заинтересованите страни в България, включая и държавата, да продължат да развиват пазара със свои сили и нужна ли ни е дългосрочна стратегия за развитие на капиталовия пазар, изработена съвместно с бизнеса, институциите и държавата?

Капиталовият пазар не се развива от институциите или от държавата. Борсата е само средство - тя е тържище. Дори никой нищо да не направи, българският пазар ще продължи да се развива бавно и еволюционно и ще отразява световните трендове, тъй като ние вече сме част от глобалния капиталов пазар.

Би могъл да се развие много по-бързо, ако стане част от голям борсов конгломерат или ако направим няколко големи IPO-та, което да го върне на екраните на големите инвеститори.

Проблемът пред България, не само като капиталов пазар, е че тя не присъства на екраните на инвеститорите. Успяхме за няколко години да си „изработим" имидж на държава с висок риск и труден достъп за инвеститорите. Ще трябва доста да поработим, за да променим този образ.

Как и в каква насока може да се провокира държавното участие да заработи за развитието на пазара, преди да се пристъпи към продажбата на дела й в БФБ?

Единственият начин държавата да помогне е да предостави част от своите активи на този пазар да ги търгува. Борсата е доказала, че е най-прозрачният пазар - далеч по-прозрачен от всякаква приватизация. И освен това, цените, които се постигат са изключително добри.

Реално ли е, според вас, БФБ да започне агресивна политика на поглъщания на борси в региона и може ли пазарът ни (с всички участници и институции) да е фактор в процесите на консолидация в региона?

Няма невъзможни неща. В региона има далеч по-слаби и начинаещи борси. Ако българската борса стане част от голям оператор, напълно е възможно тя да бъде превърната в хъб за региона. Това е един от най-добрите възможни сценарии за Българска фондова борса.