Доларът се задържа на ниски нива спрямо йената и еврото на фона на спекулациите за разширяване на паричните стимули на Фед. Търсенето на сигурност в зелените пари бе ограничена от опасенията от „фискална пропаст“ в САЩ.

Междувременно еврото се търгува близо до най-високата си стойност от две седмици насам спрямо йената преди данните за инвеститорското доверие в Германия. Стойността на показателя се очаква да е отрицателна за седми пореден месец.

„Почти сигурно е, че Фед ще обяви ново обратно изкупуване на държавни облигации след края на настоящата програма“, коментира Рей Атрил, валутен стратег в National Australia Bank Ltd., цитиран от Bloomberg. “Подозирам, че ще има негативна реакция за долара след това“, допълва специалистът.

Доларът се търгува без съществена промяна спрямо еврото рано тази сутрин при ниво от 1.2950 долара за едно евро, следвайки вчерашният спад от 0.1%.

Спрямо йената зелените пари се разменят за 82.32 йени, след понижение от 0.2% вчера до 82.36 йени.

Еврото се търгува рано тази сутрин при нива от 106.64 йени, спрямо 106.58 вчера, когато двойката се понижи до най-ниска стойност от 28 ноември от 105.98.

В САЩ днес започва срещата на FOMC, която ще е последната за тази година. Валутните пазари очакват централната банка да започне да изкупува облигации на стойност 45 милиарда долара на месец и да потвърди запазването на лихвите при нулеви нива до 2015 година.

Тази програма за обратно изкупуване се очаква да влезе в сила след края на операция Туист. Фед напомпа икономиката с 2.3 трилиона долара за периода между 2008 и 2011 година в два кръга стимули.

Доларовият индекс, следящ изменението на зелените пари спрямо останалите основни валути, се понижи вчера с 0.1% до 80.298 пункта.

Щатските лидери трябва да се споразумеят за бюджета и за отпадането на 600 милиарда долара автоматични данъчни повишения, които влизат в сила от началото на януари. Вчера президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е готов за сделка с републиканците.

Еврото може да се понижи до най-ниската си стойност от четири седмици насам спрямо йената според анализатори от Bank of America Merrill Lynch, визирайки технически анализи. Катализатор за подобен спад може да са негативни данни за бизнес доверието в германската икономика.

В дългосрочен план EUR/JPY променя тренда си от мечи на бичи, коментираха от финансовата институция. На този етап обаче, рисковете от корекция остават отворени, възможностите за понижение към 103-101.68.