Еврото се търгува на 0.2% от най-ниската си стойност за последните две седмици, след като министър-председателят на Италия Марио Монти обяви намерението си да напусне. Това засили спекулациите, че евентуална промяна на политиката на правителството може да нарани усилията за стабилизиране на италианската икономика.

Еврото поевтиня спрямо повечето от 16-те основни валиути преди срещата на европейските лидери, която ще се проведе на 13-14 декември.

Търсенето на долари бе ограничено вследствие на спекулациите, че Фед ще обяви допълнително изкупуване на облигации през тази седмица.

Австралийският долар регистрира загуби след по-лоши от очакваното търговски данни от страна на основния партньор на Австралия – Китай.

“Новините от Италия въздействаха на еврото, защото те са ново свидетелство за политическа несигурност в рамките на еврозоната“, коментира пред Bloomberg Имре Шпайцер, анализатор в Westpac Banking Corp. “Поне в краткосрочен план изглежда, че еврото ще поевтинява“, допълва той.

Еврото се понижи с 0.2% до 1.2895 рано тази сутрин, след като в петък достигна ниво от 1.2877, или най-ниското от 23 ноември насам.

Спрямо йената единната валута се понижи с 0.3% до 106.38 йени. Доларът се търгува при нива от 82.40 спрямо йената и е близо до най-високото си ниво от 22 насам при 82.83 йени.

Лихвите по 10-годишните италиански облигации се повишиха с 10 базисни пункта за три дни до ниво от 4.53% на 7 декември. Те все още са с близо 2.5 процентни пункта от рекордното си ниво на затваряне при 7% на 16 ноември 2011 година, когато Марио Монти бе обявен за министър-председател на страната.

Позициите на Монти отслабнаха след приемането на мерки като повишаване на данъците, които задълбочиха рецесията в страната. Берлускони междувременно обяви, че ще се опита да си върне лидерската позиция на изборите през следващата година, и критикува Монти, че е предприел „немски“ стил на политика.

“Съчетани с икономическите перспективи на еврозоната, растящите политически рискове, свързани с Италия, могат да създадат двойно по-лоши условия за еврото“ според Юничи Ишикава, анализатор в IG Markets Securities Ltd, цитиран от Bloomberg.

Еврото се понижи с 1% през изминалата седмица, като доларът добави 0.3% за същия период, а йената се запази без съществено изменение.

Тази седмица ще се проведе последната за годината среща на Отворения пазарен федерален комитет (Federal Open Market Committee – FOMC), на която ще се обсъжда евентуалното удължаване на програмата за обратно изкупуване на облигации

“Налице е сериозен шанс да бъде обявен нов цикъл за печатане на пари и изкупуване на облигации“, смята Шпайцер.

Надеждите за нови стимули идват в момент, когато нивото на безработица в САЩ се е понижило до най-ниското си ниво от декември 2008 година при 7.7%.

Изнесени днес ревизирани данни показаха свиване на японската икономика с 3.5% за трите месеца до края на септември, съвпадайки с предварителните данни от ноември. Резултатът бе по-лош от средните очаквания на анализаторите за спад от 3.3%.

Търгуващите с фючърси увеличиха залозите си за поевтиняване на йената спрямо долара с най-много от юли 2007 година насам. Нетните къси позиции върху йената са се повишили до 90 326 контракта на 4 декември, в сравнение със 79 466 седмица по-рано.