Еврото се понижи от седемседмичния си максимум спрямо долара след по-лошите от очакванията данни за продажбите на дребно в еврозоната и по-малко от очакванията добавени работни места в САЩ.

Единната валута отбеляза понижение спрямо повечето от 16-те основни валути, след като от рейтинговата агенция Standard & Poor’s занижиха кредитния рейтинг на Гърция.

По-нататъшна яснота за посоката на движение на европейските пари ще се внесе днес след данните за БВП на еврозоната, както и след края на срещата на ЕЦБ.

Икономиката на еврозоната да се е свила с 0.1% през третото тримесечие на тримесечна база са средните очаквания на икономистите. Това би потвърдило очакванията от миналия месец, че икономиката на еврозоната е изпаднала в рецесия за втори път от четири години насам.

Според средните очаквания на пазара, Европейската централна банка ще запази нивото на лихвите без промяна на срещата си днес.

Новозеландският долар поскъпна спрямо всички основни валути, след като централната банка на страната запази нивото на лихвите, а от там коментираха, че икономиката на страната е в добра форма.

“Данните, които излизат за състоянието на европейските икономики, предполагат, че ЕЦБ трябва да направи нещо повече“, според Рей Атрил, ръководител на валутното звено на National Australia Bank Ltd., цитиран от Bloomberg.

“От банката може да бъде даден сигнал за по-нататъшно намаляване на лихвите на следваща среща на централната институция“, предполага още специалистът.

Еврото загуби 0.1% от стойността си до 1.3053 спрямо долара, след като вчера достигна най-високото си ниво от 18 октомври насам при 1.3127. Спрямо йената единната валута се търгува без съществена промяна при нива от 107.75 йени.

Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената до нива от 82.55 йени, след като загуби 0.7% от стойността си вчера до нива от 82.47 йени.

Пазарът очаква политическият натиск върху централната банка на Япония да продължи с още по-голяма сила, предвид на предстоящите избори в страната и при евентуална победа на опозиционната партия. Лидерът на партията призова вече неколкократно за неограничена програма за изкупуване на облигации.

От началото на годината еврото е загубило 1.8% от стойността си. С най-голямо понижение от валутите на развитите страни се отличава йената, загубила 10% от стойността си. За същия период доларът е поевтинял с 2.6%.