Еврото поскъпна до триседмичен максимум спрямо долара, след като европейските финансови министри постигнаха споразумение за отпускане на необходимите средства на Гърция.

Единната валута се повиши и спрямо повечето останали основни валути. Йената се понижи спрямо долара, след като лидерът на опозиционната партия в Япония отново призова за нови парични облекчения в страната. Партията се сочи за потенциален победител на изборите през следващия месец.

„Видяхме поскъпване на еврото при новината, че е било постигнато споразумение за Гърция“, коментира Сю Тринх, валутен стратег в Royal Bank of Canada, цитиран от Bloomberg. “Макар и очаквано това решение, оповестяването му бе известно облекчение за пазара“, допълва специалистът.

Еврото се повиши до най-високо ниво от 1.3009, но се върна отново под психологическото ниво, като се търгува рано тази сутрин изключително близо до него. Единната валута добави 0.3% до 106.78 йени за долар.

Щатската валута добави 0.1% към стойността си до ниво от 82.24 йени, след като се повиши с 0.3% предния ден.

“Споразумението за Гърция се отрази добре на пазарите“, според Дайсуке Каракама, икономист в Mizuho Corporate Bank Ltd. “Възстановяването на единната валута вследствие на позитивните новини обаче все още е изключително слабо, което сочи предпазливостта на пазара”.

Еврото се понижи с 2.2% през тази година, като е най-зле представящата се валута след йената и долара. За същия период йената е поевтиняла с 0.4%, а доларът е загубил 2.4% от стойността си.

Доларът е възможно да поевтинее до 81.49 йени, където се намира 23.6% корекция на поскъпването от дъното му на 13 септември при 77.13 йени до върха от 82.84 йени на 22 ноември, според технически анализатори.

Четиринадесетдневният RSI на долара спрямо йената е при ниво от 68, което е близо нивото от 70, което се приеме от анализаторите като признак за свръхпокупеност.