Централната банка на Австралия понижи основната си лихва до 50-годишния минимум по време на световната рецесия от 2009 г. на фона на спада в заетостта и скъпата валута, която се отразява негативно на индустрии като производството и туризма, информира Bloomberg.

Управителят на банката Глен Стивънс и бордът на директорите намалиха лихвата с четвърт процентен пункт до 3%. Това е шестото понижение на лихвата за последните 14 месеца и то бе очаквано от повечето анализатори.

Така лихвата е на същото ниво от периода април-октомври 2009 г., което беше най-ниското от 1960 г. насам.

В изявлението си Стивънс казва, че австралийският долар остава “по-скъп, отколкото може да се е очаквало” предвид по-ниските експортни цени и слабите перспективи пред световната икономика. Неговото решение за намаляване на най-високата лихва сред страните с най-развитите икономики отразява натиска върху заплащането в Австралия, по-ниските очаквани разходи в минната индустрия и безработица, която е на най-високото си ниво от две години и половина.

Австралийският долар поскъпна след решението на банката и се разменяше срещу 1.0437 долара, в сравнение с 1.0426 долара преди това.

Поскъпването на австралийския долар с 62% през последните четири години се отрази на износителите, принуждавайки тях, както и други компании, да се адаптират. Броят на заетите в сектора на строителството в Австралия намалява със 70 200 до 978 000 за 12-те месеца до август, което спомогна за повишаването на безработицата до 5.4%.

Следващата среща на Централната банка на Австралия е насрочена за 5 февруари.