Широкият индекс S&P 500 и индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average могат да регистрират спад от 20% от наскорошните им върхове според инвеститора ветеран Марк Фабер, известен със своите апокалиптични прогнози.

„Смятам, че сме изправени пред глобално забавяне на световните икономики и разочароващи корпоративни резултати и няма да се изненадам да видя спад на индексите от, да кажем, 20%“, коментира Фабер в интервю за финансовото издание CNBC.

„Това не е голям спад. Ако можете да поемете такова понижение, не е задължително да ставате от леглото си сутрин“, допълва специалистът.

В средата на септември широкият индекс S&P 500 достигна своя пик при ниво от 1 475.51 пункта, докато този на сините чипове Dow се повиши до 13 661.87 пункта.

Понижение от 20% от тези нива се превежда като спад до 1 180 пункта за S&P 500 и 10 930 пункта.

Въпреки очакваната трета вълна от стимули на Фед, Фабер не смята, че паричните стимули сами по себе си ще въздействат в такава степен върху икономиката.

Те могат да доведат до странични ефекти, но емпирично не е доказано, че с хвърлянето на толкова пари в системата се решават проблемите й.