Американският индекс Dow Jones се срина вчера с 512.46 пункта (най-сериозния спад от декември 2008 година), или с 4.31% до 11 383,98 пункта. Това е и един от най-лошите показатели в историята му. От своя страна S&P 500 се понижи с 60.21 пункта, или с 4.78 на сто, до ниво 1 200.13 пункта. Едва три акции затвориха търговията на плюс. Индексът Nasdaq загуби 136.68 пункта от стойността си, или 5.08% и се установи на 2 556.39 пункта.

Пазарите навлязоха във фаза на корекция - понижението надвиши 10%. За девет търговски сесии S&P 500 „падна" с 11% до най-ниското си ниво за последните девет месеца. Вчерашното му понижение се оказа и най-сериозното от февруари 2009-а.

Японският индекс Nikkei изтри през днешната търговия 3.7%, корейският Kospi - 3.6%, руските индекси отвориха при спад от над 3 на сто. Британският FTSE 100 „падна" тази сутрин до най-ниското си ниво от юли 2008 година. С разпродажби започна и днешната търговска сесия на БФБ-София, като основният индекс на капиталовия ни пазар губеше 4% в ранната търговия.

Американският лек петрол WTI се обезцени с над 5%, а понижението му днес е 1.7%, на 85.15 долара за барел.

„Спадът на пазара се дължи най-вече на все по-явните доказателства за това, че забавеният ръст на световната икономика през второто тримесечие, няма да се обърне с ускорение през третото тримесечие така бързо, както мнозина се надяваха", се казва в днешния отчет на аналитиците на Barclays Capital. „Най-сериозните притеснения на инвеститорите са свързани с Щатите. Ако излизащият днес доклад за заетостта през юли покаже, че в САЩ на практика няма възстановяване, то разпродажбите могат и да продължат".

Трудно е да се надява човек на положителни промени на трудовия пазар в САЩ, много компании анонсираха наскоро за големи съкращения, коментира Евгений Студеникин, вицепрезидент на отдела за търговия с акции в БКС, цитиран от Ведомости.

Някои трейдъри пък смятат, че пазарът просто е в корекция, заедно с темповете на икономически растеж. „Понижението от 500 пункта не е срив, а неголяма корекция. Моментът за нея назрява от край време. Смятам, че ще падаме още малко", цитират от Wall Street Journal трейдърът Стивън Холдън, който работи в търговската зала на Нюйоркската фондова борса.

Инвеститорите са притеснени и от действията на някои централни банки. Както вече е ясно централните банки на Швейцария и Япония предприеха мерки срещу по-нататъшното поскъпване на своите валути, които скочиха рязко, заради повишеното търсене на по-безопасни инструменти на фона на дълговата криза в САЩ и еврозоната.

Банката на Япония интервенира на валутния пазара, а Националната банка на Швейцария сведе лихвения процент до нула и обеща да увеличи значително ликвидността в националната финансова система.

От ЕЦБ разочароваха вчера пазара, след като не направи заявление за възможни покупки на испански и италиански ДЦК, чиято доходност надвиши 6%.

Пазарът падна вече сериозно, смята инвеститорът Марк Фабер, управляващ директор на Merc Faber и издател на инвестиционния бюлетин Gloom, Boom & Doom. Индексът S&P 500, според него, може да се оттласне с 40-50 пункта, но самият той не очаква, че той ще се върне до върха от тази година до края на 2011-а.

Развиващите се пазари са в по-добра позиция от развитите, смята управляващият директор на Templeton Asset Management Марк Мобиус."През цялото време анализираме пазарите и точно заради това понижение акциите изглеждат все по-добре и добре", каза той в интервю за Bloomberg. „Развиващите се пазари са много по-интересни, ако погледнем темповете на ръст на БВП, валутните резерви".