Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank очакват неспокойни финансови пазари и през второто полугодие на 2011 година, което оформя годината като подходяща за спекуланти или печалби от краткосрочни инвестиции. Това се казва в резюмето на последния доклад на двете финансови институции „Прогнози за 2011 г. - Преглед на първо полугодие и перспективи за второ шестмесечие на годината".

За инвеститорите се създават възможности за печалба при отделяне на средства за търговия в краткосрочен период, възползвайки се от събитията. Глобалната икономика забавя възстановяването си поради тежестта на дълговете и нерешителността на политиците от двете страни на Атлантика. Тази несигурност ще бележи поведението на инвеститорите на финансовите пазари, но няма да доведе до черни сценарии за нова криза, подчертават българските анализатори и консултантите по търговия от европейската инвестиционна банка.

Експертите от Saxo Bank поддържат прогнозата си за ръст на икономиката на САЩ от 2.4% за годината и 1.5% - за еврозоната.

Щатският долар

Щатският долар ще отчете засилване, но с много по-бавен темп, смятат експертите. Аналитиците на двете финансови институции са единодушни, че валутната двойка EUR/USD ще мине през волатилно второ полугодие. Липсата на яснота за решаване на дълговата криза в Еврозоната и „тавана" на задлъжнялост в САЩ в момента определя волатилността на валутите. Задълбочаване на проблемите в еврозоната може да подкрепи щатския долар, но в същото време икономиката на САЩ продължава да се забавя и инвеститорите очакват нова „инжекция" (QE3), което би обезценило американската валута.

Затова анализаторите на българския посредник ревизират прогнозата си за края на годината от 1.20 EUR/USD на 1.35 EUR/USD (в левове 1.45 лв). Консултантите от Saxo Bank държат от своя страна на 1.22 EUR/USD (в левове 1.60 лв) за края на 2011 година.

Златото

Златото ще продължи стабилно да поскъпва и няма да се балонизира през 2011 г. поради възникналата за него „златна ситуация" на неяснота. Пазарите след първото полугодие показват, че златото ще продължи да расте плавно и стабилно, без да се балонизира тази година, се казва в доклада.

Цветослав Цачев, ръководител „Анализи" на ЕЛАНА Трейдинг пояснява, че „това се дължи на несигурността на пазарите през годината, която създава „златна ситуация" за метала - нито има реален икономически срив, нито пазарите се успокояват и виждат перспектива; лихвите остават ниски, доверието в икономическото възстановяване липсва предвид поредните черни сценарии за криза 2.0."

Анализаторите от българска страна потвърждават прогнозата, че златото ще продължи да поскъпва, като повишават прогнозата си от 1 300 до 1 500 долара за тройунция към края на 2011 година. Възможен е нов връх в следващите 6 месеца, но няма признаци все още за силна корекция, която да свали цената с 30-40%.

Пазарът показва, че цените на акциите на добивните компании растат по-бързо от цената на самия метал, тъй като те генерират добри резултати поради разликата в цената на добив и пазарната му цена. Така че за инвеститорите, които влизат сега на пазара е добре да се възползват от тези акции или от борсово-търгуеми фондове (ЕTF), които отразяват представянето на добивните компании, твърдят експертите. Аналитиците от европейската инвестиционна банка поддържат прогнозата си за диапазон между 1 500-1 600 долара за тройунция.

Петролът

Бавното възстановяване ще задържа темпа на ръст на цената на петрола, който в дългосрочен план няма да поевтинее, но само извънредни събития като революциите в Северна Африка и събитията в Близкия изток биха го изстреляли нагоре, смятат експертите. Анализаторите на ЕЛАНА потвърждават прогнозата си за 100 долара за барел в края на 2011 година.

Експертите на Saxo очакват цената на сорт Brent до края на третото тримесечие да се движи в диапазона 110- 125 долара, което за лекия американски петрол означава диапазон между 90-105 долара за барел. През изминалото полугодие Brent-ът поскъпна много по-силно от лекия американски петрол, като разликата надхвърли рекордните 15 долара. За инвеститорите би било печелившо да търгуват разликата между двата сорта до края на годината чрез фючърси или договори за разлика (CFD), смятат експертите.

Щатският фондов пазар

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват повторение на ситуацията на несигурност от 1991 г. на американския фондов пазар с търговия в диапазон, само че този път ще бъде по-широк - от 1 300 до 1 400 пункта. В края на годината ще станем свидетели на традиционното предпразнично поскъпване на акциите поради намалялата ликвидност. Затова анализаторите потвърждават прогнозата си за стойност 1 400 пункта на S&P в края на тази година.

Консултантският екип на Saxo Bank поддържа очакванията си за S&P до 1 420 пункта. Инвеститорите могат да се възползват, като имат предвид диапазона на търговия и евентуален ръст в края на годината.

„Американският фондов пазар остава в ръцете на политиците предвид очакваните решения за таван на държавния дълг и съкращения в бюджета. Решение на ФЕД за вливане на нова ликвидност ще вдигне пазара, но няма да доведе до решаване на въпроса с несигурността", се казва в доклада.

Българският фондов пазар

Аналитиците на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че българската икономика ще продължи с умерен растеж, чийто двигател остава експортно-ориентираният бизнес. Макар да беше регистрирано намаление на инфлацията в средата на годината, то е временно и цените ще продължат да растат, смятат от инвестиционния посредник. Тъй като покачването на доходите изостава от ръста на цените, потреблението няма да се промени особено и макар кризата за българската икономика да е на изхода, населението ще започне да усеща края й чак през 2012 година.

Летните месеци са традиционно благоприятни за БФБ-София, твърдят от българската небанкова финансова институция. Индексите ще покажат динамика от бързо покачване и след това кратки корекции, затова най-подходящият ход за инвеститорите е преструктуриране на портфейлите с отделяне на средства за краткосрочни инвестиции в ликвидни компании, които винаги бележат ръст при положителен сигнал и дружества с малка капитализация, чието представяне бе по-добро от средното за пазара през първото полугодие.

Анализаторите на посредника потвърждават прогнозата си за БФБ да завърши годината с 25% ръст.

Цветослав Цачев посочва, че „летните месеци обикновено са положителен период за българските акции, като винаги има увеличение на индексите. Изключение прави 2008 година, когато SOFIX успя да регистрира само 5% покачване през август. През 2010 г. пазарът се покачи с 12% през летния месец, а година по-рано бе отчетен много силен ръст от почти 50%. Ако сега SOFIX нарасне с повече от 10-15%, това ще доведе до привличане на капитали от чужбина и повишение на оборотите."

Според експертите периодът на успокояване на растежа на цените, с едновременно наличие на по-големи обороти, ще бъде сигнал за приключване на краткосрочния растеж на БФБ и ще предостави възможност за извличане на печалби и освобождаване на свободни средства.

Приватизацията на остатъчните държавни дялове на енергийни дружества през борсата няма да може директно да постигне положителен ефект за капиталовия пазар, ако не бъде направена по подходящия атрактивен начин за привличане на инвеститори.

Цветослав Цачев уточнява: „На първо място, първото предлагане следва да бъде предложено на ниска привлекателна цена и то на широк кръг инвеститори, а не само на двама-трима институционални. Предизвиканият интерес от първата продажба ще изиграе промоционална роля за следващите предлагания, което би могло да акумулира ефект на тласък на капиталовия пазар." След продажбата на Булгартабак-Холдинг се създава възможност за вливане на свеж ресурс в БФБ при положение, че новият собственик реши да изкупи акциите на останалите акционери и да свали компанията от борсата.