Основните изводи в анализа на Saxo Bank за четвъртото тримесечие на 2010 г., са свързани с потвърждаване на очакванията им за риск от двойна рецесия и вероятен балон при металите, най-вече при златото.

Решаващо значение за цялостната емоция на финансовите пазари има предстоящото решение на ФЕД за ново „наливане" на пари в американската икономика, което определя също страховете и надеждите на инвеститорите. Четвъртото тримесечие на годината изглежда така: монетарни стимули с невиждан характер, огромни правителствени програми за подкрепа на икономиките и рекордни бюджетни дефицити.

Рискът не е осезаем на този етап, но наближава застудяване в икономическата обстановка. Очертава се интересен край на годината, докато на фона на слабите фундаменти, имаме силен импулс на пазарите. Това се чете в направеното от ЕЛАНА Трейдинг резюме на анализа на Saxo Bank за четвъртото тримесечие на годината.

Основните акценти в анализа са следните:

- Федералният резерв се готви за друга интервенция при ново забавяне на икономиката. Quantitative Easing е просто едно напудрено име за напомпване на банките. Цялостният ефект върху икономиката е неосезаем, което не е никаква изненада.

- За САЩ прогнозата е, че икономическият ръст напълно ще спре през четвъртото тримесечие, като потребителите ще плащат дългове, промишлеността се забавя, а поръчките и инвестициите страдат от слабия жилищен пазар. Има съществен риск от двойна рецесия през близките няколко тримесечия.

- Анализаторите на Saxo Bank очакват рисковите активи да се търгуват в широк диапазон. Акциите в момента са на горната граница на очакванията им между 1 040 и 1 130 пункта. Според анализаторите на датската банка цените на акциите отчитат прекалено розови очаквания за световната икономика. Те смятат, че пазарът е крайно нереалистичен в преценките си за възможните печалби през следващите 2 години и най-вероятно очакванията ще бъдат свалени.

- Общо за валутните пазари темата за разделението е изразена чрез слабите щатски долар, евро и британска лира, докато валутите на свързани с развиващи се чрез износ икономики, като австралийски долар, новозеландски долар и дори шведска крона, се представят много добре през по-голямата част от годината.

Това е т. нар. девалвация за конкурентоспособност. Тоест идеята, че девалвирането на местната валута ще подкрепи икономическото възстановяване чрез стимулиране на жизненоважния експортен сектор. Точно това прави Китай в продължение на години и Япония се стреми с първата интервенция за последните седем години. Южна Корея и Бразилия също се включват с политики на отслабване на валутите си, за да подкрепят износа.

- Относно щатския долар, цялото внимание е насочено към следващата стъпка, която Федералният резерв ще направи. Основните очаквания са за продължаване на мерките по монетаризиране на дългосрочни правителствени облигации през четвъртото тримесечие. Но като оставим настрана какво прави ФЕД, доларът ще се представя добре само при завръщане на „мечия пазар".

- Еврото остава под натиск заради притесненията около държавните дългове, но ще набере сили заедно с щатския долар срещу по-рискови валути, ако очакванията на анализаторите за нисък ръст се реализират.

- Най-голямата заплаха за златото през четвъртото тримесечие идва именно от неговия успех, защото суровината се превърна в залог в една посока за анализатори, коментатори и инвеститори, които постоянно повишават прогнозите си за цената му. Анализаторите на институцията вярват, че импулсът зад покупките и продължаващата несигурност на пазарите ще подкрепят ръста на цената, но няма да е изненадващо да се наблюдават значителни корекции, като реализираните 8% през юли. Особено с наближаването на края на годината, когато фонд мениджърите са склонни да изтеглят печалби - все пак годината беше трудна за мнозина.

- Петролът остава в средата на едногодишния си диапазон на търговия, който ще продължи да взима превес. Все пак рисковете са в низходяща посока към края на годината, когато цената на петрола ще е между 65 и 70 долара за барел, преди постепенно да се възстанови към 90 долара през 2011 г.