Петролът започна да става популярна инвестиция през последните години. В известна степен това преигра значението му и като суровина. Знаете, че търговията с фючърси върху „черното злато" е четири пъти повече от реалния обем на суровината - 85 млн. барела на ден. Това заяви Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи" в Елана Трейдинг, в специално интервю за Profit.TV.

„Нашите прогнози за цената на суровината са базирани по-скоро на очакванията, че икономическият растеж в глобален мащаб ще присъства", заяви експертът. „Може би не толкова, колкото очакват капиталовите пазари към този момент, но с перспективите за задържане на ръст през годината и постепенното му ускоряване през 2011 г. и по-нататък. Смятаме, че цената ще се задържи в диапазона 70 - 80 долара за барел".

Цветослав Цачев не изключва периоди на по-ниски от очакваните стойности, както и на моменти, когато конкретни спекулации или евентуално фундаментални новини около прекъсване на доставки на суровината поради природни бедствия или политическа несигурност в Близкия Изток, биха могли да изпратят цената в посока нагоре.

„В този ред на мисли диспутът, ако може да го наречем така, между Иран и САЩ е фактор, който винаги го е имало или поне през последните десетилетия, като причина за движението на цената на петрола", коментира анализаторът по повод напрежението между двете държави в последно време. „Иран е наистина важен доставчик на суровината. Наистина, каквото и да се случи с прекъсването на доставките дали от Иран, или от който и да е друг регион на света, то това ще се отрази върху цената на петрола в краткосрочен план".

Според него историята от близкото минало показва, че в дългосрочен аспект влиянието на подобни събития не е толкова голямо. „Но в някаква степен", добави в заключение Цветослав Цачев, "напрежението ще допринася за поддържането на цената на петрола на по-високи нива".

Цялото интервю със Цветослав Цачев за Profit.TV може да гледате само тук! Разговорът с експерта е по повод прогнозите на Елана Трейдинг и Saxo Bank за перспективите пред популярните за инвестиции активи и суровини.