Йената поскъпна спрямо всички основни валути след коментари на министъра на икономиката на страната, които доведоха до спекулации, че тя няма да се опита да отслаби още валутата си. Така йената прекъсна четиридневния си спад спрямо долара.

Доларът прекъсна тридневния си спад спрямо еврото, след като азиатските индекси прекъснаха повишенията си и това предизвика търсенето на сигурни активи.

Австралийският долар поевтиня преди данни, които могат да покажат повишение на безработицата. Еврото се повиши до 13-месечен максимум спрямо швейцарския франк.

„Светът масивно скъсяваше йената вследствие на очакванията, че японското правителство ще е много по-агресивно в програмата си за стимули“, коментира Имре Шпайцер, стратег в Westpac Banking Corp. „В тази насока коментари като тези на икономическия министър най-вероятно притесняват сериозно хората, които държат къси йени“, допълва специалистът, цитиран от Bloomberg.

Йената се повиши с 0.6% до 88.96 йени за долар, след като вчера достигна ниво от 89.67 йени, или най-ниското от юни 2010 година. Спрямо еврото йената се повиши с 0.8% до 118.84 йени, след като вчера достигна най-високата си стойност от май 2011 година при ниво от 120.13 йени.

Големите фондове и институционалните инвеститори занижиха мечите си залози за йената за четвърта поредна седмица според данни на Commodity Futures Trading Commission.

Залагащите на спад на йената превишават тези, очакващи ръст, със 74 096 контракта на 8 януари, значително под най-голямата разлика от пет години от 94 401 контракта на 11 декември миналата година.

Следващото ключово събитие за йената ще е срещата на японската централна банка на 21-22 януари. На нея финансовата институция ще преразгледа таргета си за инфлация от 1%, като пазарните участници очакват добавянето на нови стимули към настоящите.

„Много е ясно, че йената ще поскъпва, но дали това ще се случи, може да е извън контрола на централната банка и този на министър-председателя на страната“, коментира Андрю Сю, стратег в Compass Global Markets, в интервю за телевизията Bloomberg. „Неуспех на Абе да предложи неограничено обратно изкупуване на облигации може да доведе до понижение на йената под 85 изключително бързо“, допълва анализаторът.

През изминалите шест месеца йената загуби 16% от стойността си, което бе най-голямото понижение сред 10-те основни валути. Втората най-зле представяща се валута за този период бе долара с понижение от 4.9%.

Еврото се повиши с 0.1% до ниво от 1.2349 спрямо франка, като моментно достигна стойност от 1.2385, или най-високата такава от декември 2011 година насам.

Петролът се понижи с 0.5%, след като отбеляза ръст от 0.6% вчера и достигна най-високата си от четири месеца насам стойност. Пазарът очаква повишение на запасите от петрол с 2.4 милиона барела през изминалата седмица в САЩ, при оповестяването на данните утре.