Австралийският долар поскъпна до най-високата си стойност спрямо йената от септември 2008 година, както и до триседмичен максимум спрямо зелените пари, вследствие на данните за ръста на китайския внос до рекордна стойност. Австралия е основен търговски партньор на Китай.

Новозеландският долар също отбеляза поскъпване до най-високи нива от над четири години насам, вследствие на оптимизмът, свързан с възстановяване на ръста на най-бързоразвиващата основна световна икономика.

“Като цяло, данните от Китай са много по-добри от очакванията на специалистите, като и вносът, и износът ускоряват темповете си“, коментира Майк Джоунс, валутен стратег в Bank of New Zealand. “Това само би добавило към наскорошния инвеститорски оптимизъм, че възстановяването на Китай е в ход и да доведе до по-скъпа австралийска валута“, допълва специалистът.

Австралийският долар се повиши с 0.3% спрямо щатския до ниво от 1.0552, достигайки 1.0555, най-високото от 18 декември миналата година. Австралиецът поскъпна с 0.7% спрямо йената до 93.03 йени, или най-високото му ниво от над четири години насам.

Износът на Китай се е повишил с 14.1% през декември на годишна база, докато вносът се е повишил с 6%, което е довело до търговски излишък в размер на 31.6 милиарда долара. Средните очаквания на специалистите бяха за ръст от 5% в износа и 3.5% във вноса на страната.

Междувременно разрешителните за строеж в Австралия са се повишили за трети месец от последните четири през ноември, след като ниските лихви окуражават строителството и покупките на имоти там.

Канадският долар се търгува при близо триседмичен връх спрямо еврото, вследствие на спекулациите, че европейската централна банка ще намекне за по-нататъшно понижение на лихвите в еврозоната.

В същото време за канадската централна банка започва да става все по-възможен сценарият за повишение на лихвите.

Фючърсите на петрола отбелязаха минимално повишение, добавяйки 0.1% към стойността си до ниво от 93.25 долара за барел, докато щатският индекс Standard & Poor’s 500 приключи вчерашната сесия с ръст от 0.3%.

Паундът се понижи вчера под 1.6000 за пръв път от пет седмици насам, вследствие на спекулациите, че английската централна банка ще сигнализира за допълнителни стимули за икономиката на срещата на институцията през тази седмица.

Британската валута поевтиня спрямо всички освен една от 16-те основни валути, след данни за свиване на търговския дефицит на страната с по-малко от очакваното през ноември.

Паундът се понижи с 0.3% до 1.6010, като регистрира най-ниска стойност от 1.5993, ниво невиждано от 30 ноември миналата година.