Поскъпването на еврото с 8% спрямо долара през последните шест месеца крие в себе си сериозни заплахи за европейската икономика, макар и да сочи признаци за възстановяване от дълговата криза, според Жан-Клод Юнкер, ръководещ срещата на европейските финансови министри.

Вчера Юнкер определи еврото като „опасно скъпо“, след като единната валута достигна през тази седмица нива от над 1.3400 спрямо долара за пръв път от февруари миналата година насам.

Еврото поскъпна след признаците за стабилизиране на финансовите пазари след три години на опасна дългова криза и положителните коментари от президента на ЕЦБ.

Основните притеснения на пазара преди година бяха за евентуален разпад на еврозоната, което към днешна дата е ясно, че няма да се случи, смята Юнкер.

Единната валута се понижи с 0.9% след коментарите на Юнкер, достигайки стойност от 1.3262 евро за долар, където се търгува в момента валутата.

Не бива да се надценяват краткосрочните движения на валутата, според Еуолд Новотни от ЕЦБ. „Не смятам, че това е дългосрочен тренд на поскъпване на единната валута и затова това не ме притеснява“, коментира още Новотни, цитиран от Bloomberg.

Харвардският професор Мартин Фелдщайн, критик на еврото от доста време насам, заяви на 5 ноември, че европейските страни трябва да се обединят и съвместно да интервенират в посока на поевтиняване на еврото за стимулиране на ръста посредством по-голям износ.

„По-евтино евро ще направи всяка от страните членки на еврозоната по-конкурентна на международните пазари“, смята Фелдщайн.