Много по-силна година за акциите очакват да бъде 2013 г., отколкото предходната 2012 г., от Schroder Investment Management, чиито фондове в България се предлагат от Карол Капитал Мениджмънт.

Апетитът за риск ще се засили, като основни фаворити на анализаторите са американските и европейските акции. Очакванията са за силна година и на развиващите се пазари, но ръстът им да остане под потенциала си поради все още слабото крайно търсене.

Пазарните съотношения на акциите в САЩ са все още приемливи и този пазар остава фаворит на Schroders за 2013 г. - при условие, че икономическият ръст там остане устойчив и въпреки фискалните притеснения. Също така те са позитивни и за европейските акции, които при настоящите пазарни съотношения и намален риск от разпадането на еврозоната изглеждат доста атрактивни.

Суровините през 2013 г. по-скоро няма да бъдат атрактивна инвестиция, според Schroders.

Анализаторите остават предпазливи по отношение на индустриалните метали поради намаленото търсене, тъй като развиващите се пазари, и особено Китай, постепенно изместиха фокуса си от водения от инвестиции ръст. Леко по-позитивни са към ценните метали и енергийните ресурси.

Предвид тези очаквания, от Schroders препоръчват 4 фонда на фокус за 2013 г., а именно:

Schroder ISF Global Corporate Bond EUR Hedged A1 Acc - ~ 9% доходност за 2012 г.

Фондът инвестира основно в корпоративни облигации в различни видове валути на компании от цял свят. Максимум 20% ще бъдат инвестирани в правителствени облигации. Целта на фонда е да инвестира във висококачествени компании, които предлагат най-добрия възможен профил на риска/доходността.

Schroder ISF Global High Yield EUR Hedged A1 Acc - ~ 15% доходност за 2012 г.

Този фонд инвестира глобално в облигации от „high yield“ сегмента. Стреми се към постигане на високи нива на текущ доход и обща възвръщаемост, като инвестира най-малко 70% в корпоративни облигации с неинвестиционен клас и в облигации с рейтинг Ba1/BB+ или по-нисък, емитирани от компании в целия свят. Тези компании предлагат по-висока възвръщаемост от дружествата с по-висок рейтинг като компенсация за по-високия риск.

Schroder ISF Global Dividend Maximiser EUR Hedged A1 Dis - ~ 15% доходност за 2012 г.

Фондът инвестира в акции на компании, изплащащи постоянен във времето висок дивидент от около 4% на година. С помоща на допълнителна стратегия фондът се стреми да подсигури на инвеститорите си 8% годишен доход, който се разпределя като дивидент.

Schroder ISF Global Multi-Asset Income EUR Hedged A1 Acc - ~ 8% доходност за 2012 (стартира април месец 2012, това е доходност от старта за 2012 г.).

Фондът инвестира в акции и облигации по цял свят. Целта му е да изплаща на акционерите си висок доход от лихви и дивиденти в размер поне на 5% на година. Целта на фонда е да предостави на инвеститорите обща годишна възвръщаемост от 7%.