От началото на ноември Карол Капитал Мениджмънт и Schroder Investment Management започват сътрудничество на българския пазар за управление на активи. Schroders са един от гигантите в сферата на управлението на активи в световен мащаб. Компанията управлява капитали от над 240 милиарда евро в 597 фонда по целия свят. През клоновата мрежа на Карол българските инвеститори ще има достъп до над 100 от тези фондове.

Екипът на Profit.bg потърси Тиери Кларк, директор за региона на Централна&Източна Европа и Средиземноморието на Schroders, за да си поговорим за сътрудничеството им с Карол Капитал Мениджмънт и да ни сподели очакванията си за региона.

Г-н Кларк, подписахте споразумение за сътрудничество с Карол Капитал Мениджмънт. Откога датират разговорите ви с управляващото дружество и защо се спряхте именно на тях?

Започнахме разговори с Карол в началото на годината. Като част от плана им да предоставят на клиентите си по-комплексна услуга, те пристигнаха в Лондон, за да се срещнат с някои от най-големите имена в управлението на активи в световен мащаб, за да обсъдят възможностите за съвместна работа на българския пазар. След първоначалната ни среща аз посетих България, за да разбера малко повече за българския пазар и плановете на Карол за развитие на техния бизнес с управление на капитали. Бях впечатлен както от професионализма им, така и от амбициозните им стремежи да разширят спектъра на възможностите за инвестиции, предлагани от тях.

След проведените разговори Карол Капитал Мениджмънт взеха решението да изберат Schroders за техен глобален партньор и ние бяхме щастливи, че това ни дава възможност да навлезем и на българския пазар.

Към кой тип фондове инвеститорите проявяват най-голям интерес и свързано ли е това с цикъла, в който се намират пазарите?

Видно е от текущия икономически фон на развития свят, че нивата на инвеститорски интерес са рекордно ниски, а доходностите по държавните облигации се понижиха до нива, невиждани от Голямата депресия. Освен това световната тенденция на застаряване на населението означава, че нуждата от допълнителен доход се увеличава. От друга страна, инфлацията - този естествен враг на всяка форма на доход, никога не напуска мислите на инвеститорите.

В тази среда се усилва напрежението върху дребните инвеститори, които разчитат на доходите, генерирани от техните инвестиции. Така че търсенето на доход определено е сред преобладаващите проблеми, които тревожат инвеститорите в момента.

В Schroders разпознаваме тази нарастваща нужда от доходност. Разбираме, че апетитите на инвеститорите към риска са различни за всеки и сме убедени, че разполагаме с правилните инструменти за доход, които да паснат на индивидуалните нужди на всички, а сега предлагаме нашите решения и на българския пазар.

Какъв тип инвеститори смятате, че ще бъдат най-заинтересовани от продуктите ви - институционалните или българските домакинства?

Schroders има дълга история в осигуряването на инвестиционни решения както на институционалните, така и на дребните инвеститори. Предвид разнообразието на предлаганите от нас продукти, смятам, че можем да се погрижим и за двата типа клиенти.

През последните няколко години се наблюдава продължителен растеж на депозитите в България, достигащи рекордни нива, докато инвестициите в акции и взаимни фондове все още едва пробиват на пазара. Как и кога, според Вас, ще се промени текущата ситуация и сблъсквали ли сте се с такива проблеми на други пазари?

Този феномен ми е добре познат, работил съм с клиенти от най-различни точки в Централна и Източна Европа. При високи нива на лихвите по депозитите (в сравнение със Западна Европа и САЩ) и повишена волатилност на инвестиционните пазари, банките са привлекли огромни средства под формата на депозити.

В България активите във взаимни фондове са сравнително ниски - под 1% от БВП. В сравнение с Полша и Унгария, там цифрата е близка до 7% от БВП. Вярвам, че има два катализатора, които могат да помогнат на пазара да достигне пълния си потенциал.

Първият е да спаднат нивата на лихвите по депозити. Когато лихвата, която могат да вземат от депозит, е ниска, хората ще приемат инвестицията в пазарите за все по-атрактивна. Смятам, че нивата на лихвите по депозитите ще продължат да се понижават с приближаването на България към Еврозоната и мисля, че тогава ще видите увеличаващ се интерес към взаимните фондове.

Вторият катализатор е да се увеличи финансовата грамотност. Много хора нямат опит в инвестирането и следователно гледат на него скептично. Важно е компаниите, чиято дейност е с фокус към инвестициите, да са ангажирани да помагат на клиентите си, така че те да могат да правят информиран избор в инвестирането.

В Карол са ангажирани да помагат на клиентите си да разбират по-добре финансовите пазари и инвестициите и това не беше без значение за нашето сътрудничество.

Ние в Schroders, като партньор на Карол Капитал Мениджмънт, всеки момент ще пуснем уебстраница на български език, за да може нашите продукти и анализи да бъдат максимално достъпни за българските инвеститори. Това е практика във всяка държава, в която работим.