Еврото се понижи спрямо йената, продължавайки загубите си от вчера, които бяха най-големите в рамките на ден от юни насам, след обвинения в корупция, отправени към испанския премиер. Несигурността преди италианските парламентарни избори този месец е друг фактор, който тежи върху единната валута.

На 7 февруари ще се проведе срещата на Европейската централна банка, на която ще се обсъжда паричната политика на финансовата институция. Очакванията са нивото на лихвите в еврозоната, които са при нива от 0.75% да бъде запазено.

Йената поскъпна спрямо повечето основни валути, след покупки от инвеститори, търсещи сигурност в условията на спад на азиатските валути.

Австралийският долар поевтиня, след като централната банка на страната запази нивата на лихвите без изменение, като намекна, че перспективите за инфлацията дават основание за по-нататъшно понижение на лихвите.

„Рисковете за еврото са в посока надолу към 1.34, като подобна корекция изглежда много логична, предвид на темповете и срока, за който единната валута се повиши“, коментира Робърт Рение, валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Покупката на европейски активи става изключително притеснителна предвид политическите рискове, свързани с еврозоната“, допълва още специалистът.

Еврото се понижи с 0.2% до 124.59 йени рано тази сутрин, като толкова загуби и спрямо долара до нива от 1.3485.

Доларът се търгува с минимално изменение при нива от 92.37 йени за долар, след като поскъпна вчера до 93.18 йени, или най-високото ниво от 13 май 2010 година. Все повече стават анализаторите, които изразяват очаквания за по-нататъшно повишение на долара към нива от 94 йени.

Междувременно опозицията в Испания призова за оставката на министър-председателя след обвинения за извършване на нелегални плащания.

Испанските облигации поевтиняха вчера, изпращайки нивата на лихвите по 10-годишните държавни облигации до 5.44%, или най-високото ниво от 11 декември.

Според проучване разликата между бившият премиер на Италия Силвио Берлускони и основния претендент на предстоящите избори се е стеснила. Изборите ще се проведат на 24 и 25 февруари.

„Повишението на еврото през целия изминал месец направи единната валута доста скъпа спрямо останалите“, коментира Тим Келер, от Commonwealth Bank of Australia. „Възможно е еврото да се търгува в тесни граници преди срещата на ЕЦБ“, допълва анализаторът.

Вчера щатските индекси приключиха деня на отрицателна територия, като повлякоха след себе си и азиатските такива. Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.9%.