Еврото поевтиня до двуседмичен минимум спрямо долара вследствие на признаците за забавяне на икономиката на еврозоната и политическата несигурност, свързана с Италия и Испания.

Единната валута се насочва към тридневен спад спрямо йената преди данните за индустриалното производство на Франция, които се очаква да са се понижили. Междувременно в Брюксел ще има среща на финансовите министри, на която ще се обсъжда помощта за Кипър и Гърция.

Йената поскъпна, прекъсвайки 12-седмичното си поевтиняване спрямо долара, което бе рекордна по продължителност серия. Японският финансов министър заяви, че поевтиняването на йената е било твърде рязко, което предопредели ръста й преди срещата на финансовите министри от Г-20.

„Налице е негативен момент за еврото“, според Имре Шпайцер, стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Налице в момента са повече рискове, свързани с Европа, в сравнение с преди месец“, допълва още анализаторът.

Еврото се понижи до най-ниско ниво от 1.3325, невиждано от 24 януари, преди да възстанови голяма част от загубата си и да поскъпне до нива на търговия от 1.3370. Единната валута се понижи с 0.1% спрямо йената до 123.70, след като загуби през изминалата седмица 2.6% от стойността си.

Японската валута поскъпна с 0.2% спрямо щатския долар до 92.54 йени за долар спрямо 8 февруари. Търсенето на йени бе подкрепено, освен от изказванията на японския финансов министър, и от технически индикатори, които сочат нейната свръхпродаденост.

Европейските финансови министри се очаква да подновят кризисния мениджмънт, след като пазарите сигнализираха през изминалата седмица, че продължилата близо три години криза е далеч от приключила.

Поевтиняването на йената с 14% спрямо долара през последните три месеца предизвика остри критики от страни, като Южна Корея и Русия, че Япония умишлено обезценява валутата си. Тези критики карат редица специалисти да очакват разразяването на валутна война.

Доларът е достигнал моментен пик, според специалисти от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „На срещата на страните от Г-20 най-вероятно ще станат дискусии относно валутите, което може да направи продавачите на йени нервни“, според Ричард Йетсенга, глобален стратег във финансовата институция, цитиран от Bloomberg.

Австралийският долар се търгува близо до най-ниското си ниво от октомври насам. Това стана след статистическите данни, че броят на отпуснатите ипотечни кредити в страната се е понижил с 1.5% през декември на месечна база, след като предходния месец са се понижили с 0.7%.