Еврото се насочва към най-голямото си седмично понижение от седем месеца след коментарите от страна на председателя на ЕЦБ вчера, че поскъпването на единната валута може да доведе до забавяне на инфлацията и ръста.

Еврото е на 0.3% от най-ниската си стойност за последните две седмици спрямо долара, в очакване за намиране на решение за бюджета на еврозоната за периода 2014-2020 година. Новозеландският долар се повиши след данните за ръст на износа на Китай с повече от очакваното.

Йената се насочва към безпрецедентно 13-о седмично поевтиняване спрямо долара, след като Япония отчете първия двумесечен дефицит по текущата си сметка от 1981 г.

„Рисковете за икономиката , свързани с поскъпването на еврото, се коментират от известно време на валутните пазари. От ЕЦБ дадоха да се разбере, че са взели този фактор под внимание и политиката им на стимули най-вероятно ще продължи“, според Джим Врондас, валутен стратег в OzForex Ltd., цитиран от Bloomberg. “Техните действия ще продължат да са в подкрепа на слабо евро“, допълва специалистът.

Еврото се разменя при нива от 1.3409 рано тази сутрин, насочвайки се към понижение с 1.7% за седмицата, най-голямото от юли насам. Вчера единната валута се понижи до най-ниско ниво от 1.3371, невиждано от 25 януари насам.

Единната валута се понижи до 125.40 спрямо йената, след като загуби 1% в края на миналата седмица. Възможно е да бъде регистриран първият седмичен спад от девет седмици.

От началото на годината европейската валута е поскъпнала с 2.3% и е най-добре представящата се основна валута сред 10-те основни. За същия период доларът е поскъпнал с 0.5%, докато йената е загубила 7.5% от стойността си.

Австралийският долар се търгува без съществена промяна при нива от 1.0287 спрямо долара. За седмицата понижението на валутата възлиза на 1.2%.

Волатилността на валутните пазари най-вероятно ще се повиши през тази година, благодарение на повишените търгувани обеми, коментираха специалисти от Citigroup Inc.

Средният търгуван обем на платформите CME Group Inc., Thomson Reuters Corp. и ICAP Plc е бил 381 милиарда долара, на фона на 290 милиарда долара през декември миналата година и 339 милиарда долара през същия месец на миналата година.

Цената на петрола се оттласна от двуседмичния си минимум, след по-добри от очакванията данни за търговията на Китай. Фючърсите на суровината добавиха 0.4% към стойността си до 96.18 долара за барел с доставка през март, намалявайки първото понижение от девет седмици насам.