Доларът поевтиня спрямо йената, вследствие на спекулациите за по-умерена политика на Японската централна банка.

След като вчера щатската валута поскъпна до тригодишен максимум при нива от близо 94.50 йени за долар, зелените пари стартираха рязката си обезценка, за да поевтинеят до нива от малко под 92 йени за долар рано тази сутрин.

Еврото поевтиня до шестседмичен минимум спрямо долара и неутрализира по-ранното си поскъпване спрямо йената, вследствие на опасенията за повторен вот в Италия, предвид на липса на кворум в парламента след изборите.

Единната валута поевтиня за втори ден спрямо паунда, поради опасенията, че политическата нестабилност ще инициира продажби от страна на инвеститорите на облигации на затруднените европейски страни.

„Трейдърите се възползваха от поевтиняването на долар-йена, за да влязат отново в позицията на по-ниски нива“, според Рей Атрил, анализатор в National Australia Bank Ltd.

Моментно доларът се понижи до 90.88 йени, което бе най-ниското му ниво от 31 януари насам. Еврото се разменя при нива малко над 120 йени.

Италианските притеснения смъкнаха сериозно щатските и азиатските индекси. Широкият индекс S&P 500 регистрира най-голямото си понижение от ноември насам, приключвайки с понижение от 1.8% до ниво от 1 487.85 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 216.4 пункта, или 1.6% до ниво от 13 784.17 пункта. Близо 7.4 милиарда акции смениха собственика си, или 18% над средното за последните три месеца.

„Инвеститорите не искат да виждат повече хаос в Европа“, коментира Брус Маккейн, главен стратег в KeyCorp пред Bloomberg.

От началото на годината до момента индексът S&P 500 се е повишил 4.3%, след силен старт на началото на годината, последвал намиране на решение на „фискалната пропаст“ от щатските законотворци.

Азиатските индекси последваха посоката на щатските и приключиха на отрицателна територия, прекъсвайки тридневния си ръст.

Фючърсите на петрола се понижиха до седемседмичен минимум преди данни за запасите на суровината в САЩ. Суровината поевтиня с 1.3% до 91.92 долара за барел, което е най-ниската му стойност от 4 януари насам.

„Най-вероятно ще видим стабилизиране на суровината при нива от 90 долара за барел, което би било тест на психологическата граница, ако се стигне до там“, според Майкъл Макарти, главен стратег в CMC Markets. „Перспективите за повишаване на санкциите на Иран допринесоха за известно напрежение при цената на брента“, коментира още специалистът.