Фондовият пазар е достигнал своя пик и облигациите е възможно да са се насочили по пътя на възстановяването според Марк Фабер, цитиран от CNBC.

„Възможно е да сме регистрирали средносрочен или дори дългосрочен връх“, коментира икономистът, известен като „Господин катастрофа“ пред изданието Fast Money.

„Не смятам, че пазарът е толкова свръхкупен, колкото е бил през 1987 година, така че не очаквам крах. Междувременно смятам, че облигациите, които са изключително свърхпродадени, ще регистрират възстановяване“, допълва Фабер.

Широкият индекс S&P 500 завърши при ниво от 1 502.52 пункта вчера, като според Фабер 1 530 може да се докаже като дългосрочно ниво на съпротива.

„Както споменавах по-рано в интервюта, или сега ще станем свидетели на корекция и ще продължим нагоре, или продължаваме нагоре до юли-август, след което можем да очакваме срив. Затова аз по-скоро бих приветствал една корекция тук“, допълва специалистът.

„Въпросът е дали след подобна корекция пазарът ще има сила за достигането на нов връх или не“, смята Фабер.

Позициите на Фабер са 25% в злато, 25% в акции, 25% в корпоративни облигации, както и кеш и недвижими имоти.

Може ли да се вярва на вечно негативно настроения към пазара инвеститор?

„Между март -април 2012 година и юни 2012 година станахме свидетели на корекция. После отново я видяхме и през септември, когато широкият щатски индекс достигна 1 474 пункта. Тя продължи до ноември. Така че не смятам, че съм сбъркал в толкова голяма степен в прогнозите си, за което има документи, които могат да покажат представянето на портфейла ми“, смята анализаторът.

„Към момента пазарът е станал доста свръхкупен. Всички говорят за продажби на облигации и покупки на акции, така че бъдете внимателни“, допълва още Фабер.