Щатските и световните индекси регистрираха изключителен старт на новата година, но според Марк Фабер, налице е реална опасност ръстът да свърши „в сълзи“.

„Или пазарът ще коригира по-сериозно сега, или ще видим малка корекция и продължаване на възходящия тренд до юли или август“, коментира Фабер пред финансовото издание Yahoo! Finance. “При последния сценарий рискуваме повторение на 1987 г., когато акциите се повишиха с 40% до лятото, само за да върнат с 41% в рамките на 2 месеца“.

„През март 2009 г. всичко изглеждаше ужасно, днес никой не може да намери причина защо акциите могат да регистрират спад“, коментира Фабер. „Всички съветват по принцип да се купуват акции, когато нещата изглеждат ужасни и да не се купува, когато всичко изглежда перфектно“.

Един от основните проблеми, според Фабер, са инвеститорските настроения – а именно трудно се намира някой, който да не смята, че средата е перфектна. Дори темата, лансирана в медиите за борсата, насочени към масите, е признак, че е време да се продава.

Анализаторите почти не очакват ръст на печалбата през настоящото тримесечие и не много по-добри резултати за годината. Идеята, че Фед печата пари и това ще подкрепя пазарите на практика са реалност, но всяка промяна в очакванията това да не продължи поне още две години може да са негативни за борсата.

Когато инфлацията премине границата от 2% или нивото на безработица се понижи под 6.5%, най-вероятно Фед постепенно ще се насочи към политика на повишение на лихвите.

Какви са възможностите пред инвеститорите? Според Фабер, всичко е въпрос на алокация и перспективи.

Акциите отидоха твърде далеч за прекалено кратък период, според Фабер. За тези, които са хванали ръста, може би е добра опция да намалят позициите си, макар и да не приключват напълно портфейлите си.