Йената поевтиня спрямо всички основни валути, понижавайки седмичната си загуба, на фона на предстоящата среща между министър-председателя на страната и американския президент Барак Обама.

Срещата следва тази на индустриално развитите страни от Г-20, където финансовите министри мълчаливо подкрепиха политиката на отслабване на йената.

Еврото поскъпна в очакване на добри резултати за бизнес доверието в Германия, което се очаква да е нараснало до най-високата си стойност от осем месеца насам. Индексът на института Ifo се очаква да се е повишил до 104.9 пункта през този месец, което би било най-високото му ниво от юни според средните очаквания.

Единната валута се търгува при нива от 1.3220, след като достигна вчера най-ниски нива от 1.3161 вчера, невиждани от 10 януари.

Доларът поскъпна с 0.2% спрямо йената до нива от 93.32 йени, а еврото се повиши с 0.4% спрямо йената до 123.29 йени.

За седмицата еврото е регистрирало понижение от 1.1% спрямо долара и 1.2% спрямо йената.

Австралийският долар поскъпна и се търгува при нива над 1.0300.

Канадският долар се е понижил за пети пореден ден спрямо щатския, предвид на понижението в цените на суровините и акциите. Това е най-дългата губеща серия за валутата от октомври насам.

Канадецът се понижи до най-ниското си ниво от юли, достигайки ниво от 1.0185 спрямо щатската валута. Рано тази сутрин двойката се разменя при нива от 1.0165.

Златото се възстанови в известна степен от достигнатото си най-ниско ниво от юли, понижавайки загубата си през третата си поредна седмица на спад.

Опасенията на инвеститорите за приключване на 12-годишния бичи пазар са основна причина за поевтиняването на благородния метал.

По време на азиатската сесия златото се търгува при нива от 1 583.75 долара. Вчера цената на благородния метал достигна моментно най-ниското си ниво от 12 юли насам при 1 555.55 долара за унция.

Седмичната загуба на метала възлиза на 1.6%.

Петролът се насочва към най-голямото си седмично понижение от декември насам. Щатският петрол с доставка през април поскъпна с 45 цента до 93.29 долара за барел по време на електронната си търговия, след като приключи вчерашната щатска сесия при 92.84 долара за барел. Цената на петрола се е понижила с 2.8% през тази седмица.