Широкият индекс Standard & Poor’s 500 е донесъл доход на инвеститорите от 5.2% през първия месец на годината, или най-силното му начало от 1997 година насам. Така индексът поведе световните борси нагоре, като би по доход облигациите, суровините и валутите.

Индексът премина нивото от 1 500 пункта за пръв път от декември 2007-ма година насам през изминалия месец, докато индексът, следящ представянето на борсите в 45 страни по света, MSCI All-Country World Index нарасна с 4.6% с включване на дивидентите.

За сравнение показателят, следящ представянето на основните 24 суровини - S&P GSCI Total Return Index, се е повишил с 4.4%, или най-голямото му повишение от август насам.

Доларовият индекс се е понижили с 0.7% през изминалия месец, докато облигациите са донесли средни загуби за инвеститорите от 0.7%.

Стойността на щатските акции се е повишила с 2.6 трилиона в САЩ през януари, вследствие на по-добрите от очакванията корпоративни печалби, края на политическата несигурност, ускоряването на ръста на китайската икономика и признаците за възстановяване в Европа

Според анкета на Bloomberg щатските акции могат да поскъпнат с още 3% през тази година, докато доларът ще поскъпне с 1.9%. Ръстът при суровините пък ще се води от ценните метали.„Налице са добри възможности пред акциите, дори и след подобен добър старт на годината“, коментира Пол Земски, главен стратег в ING Investment Management, цитиран от Bloomberg. “Печалбите са силни, икономиките по света се възстановяват, финансовите оценки са атрактивни“, допълва специалистът.

От началото на годината инвеститорите са налели 39 милиарда долара във фондове, инвестиращи в акции, което е над два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година според данни на EPFR Global. Уплашени от дълговата криза, инвеститорите са изтеглили 250 милиарда долара през последните четири години.

Последният път, когато индексът е регистрирал подобен ръст през първия месец на годината, е бил през 1997 година, когато е нараснал с 6.1%. Тогава S&P 500 е приключил годината с повишение от 31%, ръст който не е достигал повече.

Щатският индекс може да се повиши до 1 543 пункта до края на годината, или с 2% под историческия си рекорд от 2007година при ниво от 1 565.15 пункта, според средните очаквания на анализаторите.