Много от пазарите в Източна Европа въобще не участваха във възхода на международните пазари и това е много сериозен аргумент да погледнем към тях, коментира по време на уеб семинар Александър Николов, заместник-председател на съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт.

За разлика от американския пазар, който вече 4 години е във възход и потенциалът му е поизчерпан, то тук потенциалът е много голям.

Какво още е характерно за тези пазари?

Почти всички пазари в Източна Европа са подценени. Съотношението цена-доходност е между 5 и 9, на фона на съотношение от 21 на щатския пазар. Вижда се огромната разлика. Ниво от 20 сочи, че пазарът в САЩ е справедливо оценен или дори надценен.

Интересна подробност е, че през май-юни на изминалата година, когато Гърция бе в пламъци и всички прогнозираха, че страната ще излезе от еврфозоната, бе постигнато дъното. Дъното бе формирано при съотношение цена-доходност от 2.

Изненадващо за мнозина гръцкият пазар регистрира ръст от 100% през втората половина на годината. Това идва да ни покаже, че пазарите се движат от очакванията и изпреварват реалното представяне на икономиката. Когато спадът е продължил дълго време и в рамките на над 90%, то каквито и лоши новини да излизат, всъщност пазарът вече ги е дисконтирал в нивата си.

Така гръцкият пазар регистрира ръст от 33% за годината. Друг добър пазар в региона бе турският с повишение от 52% за основния индекс за изминалата година, както и този на Естония с над 30%.

Тоест Източна Европа бе един от най-добре представящите се пазари за миналата година, макар и със значително изоставащи темпове.

Пазарът в България?

След силния си спад през 2008 и 2009 година родният пазар направи възстановяване през 2009-а и от края започна продължителен низходящ тренд. Този тренд протичаше при много ниска ликвидност.

Въпреки положителните знаци от последните месеци, все още няма признаци, че пазарът се е обърнал трайно. Това, което се вижда от графиката на SOFIX, e, че родният пазар започна формиране на база продължителна консолидация преди началото на нов връх. Тази база е изключително добра за стартирането на нов възходящ тренд, за потвърждението на което ще трябва да видим пробив над 515 пункта.

От краткосрочна гледна точка имаме консолидация, която в последните дни на миналата година бе пробита.

С това получихме краткосрочен сигнал за промяна на тренда във възходящ. Това означава, че е много вероятно да очакваме движение към 450-515 пункта, а в случай че видим пробив на последното ниво картината ще стане много позитивна.

Като цяло сме много позитивно настроени за българския пазар със съотношение цена-счетоводна стойност под 1. Това дава сериозни основания за очаквания пазарът да тръгне нагоре. За пръв път от три години насам имаме сериозни индикации да очакваме че родния пазар е тръгнал нагоре.

Пазарът в Румъния

Друг пазар, който се движеше сходно на българския преди няколко години, е румънският. Тази обвързаност обаче се наруши и там видяхме по-силно възстановяване през 2009-2010 година, както и последвала широка консолидация между 4 100 и 6000 пункта.

Цялата тази консолидация, която продължи близо 2 години, в края на миналата година бе пробита нагоре, което означава, че и тук е много вероятно да видим силно движение във възходяща посока.

Потенциалът е изключително голям и може да доведе към 6 500-7 950, което е с между 30 и 50% над текущите нива. Най-вероятно с това движение, което започна, може би е започнало движение към върха отпреди кризата.

Пазарът в Сърбия

Сръбският пазар много прилича на родния. Пазарът се отличи с рязко поскъпване след 2009 година и след това нищо. Сръбският основен индекс се движеше надолу, включително и в първата половина на миналата година при много ниски обеми.

И изведнъж без нищо да се е променило в макроикономиката, напротив данните дори бяха по-лоши в сравнение с преди четири години, последва растеж с много сериозен темп през втората половина на миналата година, което с много сила продължава и през настоящата. Много е вероятно да видим поскъпване от над 50% от текущите нива, като не изключвам възможността дори този пазар да е в самото начало на движение към върховете от 2007 година.

Пазарът в Русия

Най-големият пазар в региона е и най-подцененият в момента в цяла Европа. Руският пазар се търгува в момента при отношение цена-печалба от 5 при изключително силна икономика за разлика от останалите пазари.

Растежът е много стабилен, около 3-3.5% на годишна база, и перспективите по отношение на реалната икономика са много сериозни. Графично тук обаче, все още няма пълно потвърждение, че пазарът е започнал следващо движение нагоре.

След силния срив през 2008 година руският пазар на практика почти успя да се възстанови до 2011 година, след което поевтиня и през цялата изминала година консолидира.

Според нас това е предвестник на много силно движение нагоре, но разбира се, няма пълно потвърждение. Трябва да видим повишение при MICEX над 1 550 пункта, за да можем да кажем, че има потвърждение за възходящия сценарий. Докато това не стане не изключваме пазарът да продължи да консолидира около текущите нива.

В дългосрочен план обаче – 2 или 5 години този пазар е със значителен потенциал за връщане над нивата от 2008 година.

Пазарът в Украйна

Украинският пазар е най-волатилният пазар в Източна Европа. Тук спадът от 2008-2009 е над 85%.
Почти целият се възстанови през 2009 и 2010 година, или ръст за индекса от повече от пет пъти. Това се случи, само за да последва ново стремглаво падане през 2011 и 2012 година с над 70%.

Това означава, че след като текущият спад завърши това, което ще последва, най-вероятно ще е ново стремглаво движение в посока върховете от 2011 година и 2008 година.

Индексът, който е към 350 пункта в момента, има потенциал за повишение с повече от два пъти за година-две. Така че този пазар е с най-голям потенциал, но текущо е под натиск, най-вероятно поради политическата несигурност. Трябва поне над 400 пункта, за да има сериозен сигнал, че е започнал да върви нагоре.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции