След силното и рязко повишение на родните индекси и сините чипове през последните седмици - нещо, на което инвеститорите са отвикнали от доста години насам, все повече от тях започват да се питат „А сега накъде?“

Това накъде ще поемат инвеститорите до голяма степен се предопределя от инвеститорската „психология“. След толкова много страдания и загуби, психиката на борсовите играчи е изключително затормозена, а голяма част от тях приемат случващото се като нереалност.

Напълно логично в такава среда е много от тях да прибегнат до „заключване на печалби“, каквито не са виждани на родната борса от няколко години. И все пак могат ли инвеститорите да се преборят със страховете си и да погледнат малко по-напред във времето и ако го направят, какво най-вероятно ще видят там?

Пазарите се отличават с цикличност и хората на него не биват да забравят, че те не се движат само в една посока, а на вълни. Дори и когато нещата изглеждат много зле и отчайващи, (а най-вероятно именно тогава) често следват периоди на подобрения и дори немислими за такива времена повишения.

Типичното поведение на инвеститорите, което предопределя посоките на пазарите, се нарича от психолозите „психологически инвестиционен цикъл" и можете да се проследи в следната схема:

Презрение

Според цикъла, бичият пазар обикновено започва, когато пазарът е надолу и инвеститорите започнат да мразят акциите.

Определено можем да кажем, че този период бе в сила почти до края на миналата година, когато индексът се насочи, но не успя да достигне най-ниската си стойност от пика на кризата през 2009 г.

След тоталната апатия към фондовата борса през почти цялата изминала година, включително и от страна на професионални инвеститори, определено можем да смятаме, че този етап, от който стартира новият бичи цикъл, е бил в сила.

Съмнения и подозрения

Това е етапът, в който най-вероятно се намираме в момента. След силното и рязко поскъпване на пазара, което пък е друг симптом за промяна на инвеститорския сентимент и намиране на дъно, инвеститорите започват да се съмняват дали това е истина или мираж.

Разбира се, те не могат да бъдат винени, предвид дългото безразличие и липсата на пазарна корелация между родния и световните пазари.

Индексът на сините чипове SOFIX, който приключи миналата година с минимален ръст, на фона на изригването на световните борси и развиващите се европейски пазари, разполага със сериозен догонващ потенциал. Част от него започва да се материализира в това, че за последния месец индексът на сините ни чипове е добавил близо 11% към стойността си, влизайки в топ 10 на най-повишаващите се пазари в световен мащаб за този период.

Доказателство, че сме в тази фаза от инвеститорския цикъл са и изказванията от страна на специалисти, че е възможно да има забавяне в темповете на възстановяване и дори лека корекция, предвид на силното и бързо поскъпване при някои конкретни позиции, особено от групата на Химимпорт.

Интересно е, че за корекция се говори едва на 20-ина процента от дъното на пазара, където, според съвети от световната практика, би следвало да се правят покупки, като се приема, че дъното вече е стигнато и ще остане в историята (поне в средносрочен план).

Това, което е интересно да видим, е какво предстои, ако в действителност сме във фазата на съмненията.

Предпазливост

Следващата фаза, която най-вероятно предстои, е тази на предпазливостта. Тази фаза може да бъде определено още като консолидация. Тя ще се отличава най-вероятно с плавно повишение на индекса, при трайни признаци за възстановяване и евентуално след като инвеститорите се уверят, че дъното вече е формирано и индексът се задържи дълго време над него.

Всякакви опити за по-силно понижение през този етап най-вероятно ще бъдат парирани от инвеститори, които желаят да се включат и да не „изпуснат ръста".

Когато предпазливостта се задържи достатъчно дълго време, на пазара постепенно ще започне да се формира увереност. С покачването на цените на акциите чувствата на инвеститорите се сменят от мнителност към увереност и най-накрая - ентусиазъм. Повечето започват да купуват на тази фаза.

Ентусиазъм

Този цикъл отдавна не сме го виждали, предвид на това къде се намираме в момента и най-вероятно няма да го видим през тази година.

Обикновено той е свързан с изключително силно повишение на индексите и е предвестник на последния възходящ цикъл - алчността и безразличието, които, както видяхме, не приключват добре.

Следват отхвърляне, отричане и страх, паника и омраза, до които обаче сме по-скоро по-близо в момента, отколкото до следващата им поява.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.