След една изключително тежка година за инвеститорите в Химимпорт, новата година им донесе нов късмет, а книжата на холдинга са най-поскъпващият компонент на индекса на сините чипове SOFIX.

В краткото за борсата работно време от началото на годината, след днешното поскъпване, акциите на Химимпорт са добавили 43.8% към стойността си.

Още по-впечатляващо е поскъпването на акциите на холдинга за последните три месеца, възлизащо на цели 83%.

Разбира се, родните инвеститори, които не са свикнали на подобни „подаръци“ на борсата, си задават въпроса какво да правят с позицията и дали не е време да приберат печалбата си.

Ето някои гледни точки, които биха могли да подпомогнат на последните да вземат решение в тази насока:

Поскъпването на позицията е значително, като то възлиза в размер на 89% от историческото дъно при акциите, постигнато в началото на октомври миналата година.

Ако се вгледаме в един по-дълъг период от време – година назад, книжата на холдинга все още са с отрицателен за инвеститорите резултат в размер на 11.9%. За сравнение, за същия период индексът на сините чипове SOFIX, на когото те са компонент, се е повишил с 12.64%.

Още по-зле изглеждат нещата, ако се върнем три години назад, за който период книжата на Химимпорт са поевтинели с 62%, на фона на понижението за SOFIX от 17.8%.

Определено зад изпреварващото поевтиняване на акциите на Химимпорт явно се крият специфични за компанията фактори, което дава повод за известни притеснения на инвеститорите.

Неведнъж акциите на холдинга се сочеха от финансовите специалисти като „най-нехаресвани“ поради непрозрачната управленска политика в холдинга, липсата на навременна и надеждна информация от мениджмънта, както и липсата на каквито и да е разяснения, свързани с извършваното преструктуриране в границите на холдинга.

Друг специфичен фактор при позицията, довел до значителен низходящ натиск при цената, бе „публичната тайна“, че един от големите портфейлни инвеститори желае да излезе от позицията.

Грешният подход и тест на пазара с продажба на не особено големи обеми от страна на този инвеститор доведоха до паника и изтегляне на купувачите, което до голяма степен бе в основата на срива при акциите.

Извън тези притеснения и особени за компанията фактори обаче, нещата далеч не изглеждат толкова зле пред холдинга. Особено свързани с финансовите оценки и състояние на дружеството.

Всъщност, Химимпорт е с най-ниското съотношение цена-печалба сред дружествата от SOFIX, като, въз основа на печалбата му за последната една година, то е при ниво от едва малко над 2 при 6.73 за индекса на сините чипове.

Съотношението цена-счетоводна стойност при холдинга е в размер на едва 0.21, на фона на 0.87 за индекса.

Дори и въпреки поскъпването на акциите през последните седмици, те все още не изглеждат надценени от техническа гледна точка.

Нещо повече, те дори не са стигнали момента за даване на положителен дългосрочен сигнал за покупка, като 200-дневната им пълзяща средна величина при ниво от 1.26 все още е значително над 50-дневната пълзяща средна при 0.965.

Тоест тепърва най-вероятно ще бъде даден сигнал за промяна на дългосрочно низходящия тренд при преминаване на по-краткосрочната над по-дългосрочната трендова линия.

Акциите на дружеството са изключително близо и до още едно ключово за по-дългосрочното им движение ниво от техническа гледна точка – а именно съпротивата при 1.2000.

Това е най-ниската стойност на затваряне, достигната от дружеството на 28 февруари 2009 г., когато SOFIX отбеляза своето историческо дъно, както и нивото, при чието преодоляване се инициира силно понижение и достигането до ново дъно след средата на миналата година.

Казано по друг начин, трайно преодоляване на съпротивата при 1.2000 и търгуване над посочената граница би могло да е добър сигнал за последващ по-нататъшен ръст при акциите.

Такъв, в съчетание с преминаването на 50-дневната SMA над 200-дневната, биха дали добър сигнал за повишение към най-високата им стойност от дъното през 2009 г. насам при ниво от 3.65 лева, достигнато на 28 февруари 2011 г.

Разбира се, достигането на това ниво едва ли ще стане толкова бързо и лесно и най-вероятно ще е цел в дългосрочен план и предхождано от редица сътресения.

При запазване на настоящите финансови резултати на дружеството (без да се подобряват или влошават) при ниво от 3.60 лева, акциите биха се търгували при средно съотношение цена-печалба от близо 7, или колкото е това на индекса на сините чипове SOFIX в момента.

Разбира се, при такъв сценарий най-вероятно и самият индекс би бил на значително по-високи нива, а при равни други условия съотношението му цена печалба - далеч по-високо.

В краткосрочен план не е изключено да станем свидетели на турболенция при цената на холдинга и кратки и дълбоки корекции вследствие на прибиране на печалби от страна на спекуланти и институционални инвеститори.

Добрата новина е, че влезлите на изключително ниски нива не са кой знае колко много. Като се изключат големите блокови сделки, изтъргуваните под 0.80 лева акции са около 1.6 милиона броя, което не е недостижимо за абсорбиране от пазара количество при наличие на по-сериозен интерес при позицията.

Предвид на огромния интерес към позицията в момента, най-вероятно инвеститорите ще следят изключително отблизо и изнасяните отчети на холдинга, като ще търсят признаци за потвърждение на поскъпването или причина да излязат от позицията.

Допълнително въздействие върху цената на търговия на акциите най-вероятно ще оказва и информация, свързана с процесите на преструктуриране на холдинга.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.