2013 г. донесе завръщане на оптимизма на БФБ. Това заяви в коментара си за Profit.bg Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк.

В основата на търговията през последните дни бяха акциите на дружествата от групата на Химимпорт, които отбелязаха сериозни ръстове и поставиха добър технически фундамент за покачване на основните индекси.

Това бе донякъде оправдани от ниските ценови равнища на акциите и добрите фундаментални пазарни показатели. Редица международни фактори също оказаха влияние върху оптимизма на инвеститорите, подкрепяйки търсенето на акции.

Очакванията ми за търговията на БФБ в близките дни е за оставане „на зелено“ за основните компании, заяви още Ваньов.

Въпреки това фундаменталните проблеми на родния капиталов пазар остават – липса на истински публични компании, трудно предвидими движения, финансово-счетоводни проблеми при повечето дружества и сериозна непрозрачност, като те ще останат водещи при дългосрочното формиране на цените на акциите.

Без промяна по тези насоки настоящият оптимизъм и породеният от него ръст могат да се окажат само поредната временна корекция.

Оборотът на Българска фондова борса (БФБ) надхвърли 2.08 млн. лв. в сряда, като повече от половината сума се дължи на търговията по няколко позиции.

SOFIX и BG40 приключиха вчерашната сесия с ръст от по над 1%. Повишението при индекса на сините чипове бе от 1.73% до 360.27 пункта, докато BG40 нарасна с 1.30% до 126.68 пункта.

BGTR30 добави 2.65% към стойността си до 268.42 пункта, а единственият губещ за деня бе BGREIT, който се понижи с 0.49% до 80.51 пункта.