Акциите на щатския производител на смартфони – Apple, отбелязаха понижение от над 63 долара вчера, или 12.4%, вследствие на по-слабите от очакванията резулати и прогнози за следващото тримесечие.

Това до голяма степен материализира най-големите страхове на инвеститорите за „загуба на момент от компанията“, като много специалисти дори стигнаха по-далеч и започнеха да сравняват компанията с Microsoft.

Междувременно, загубата на пазарна капитализация доведе до това, че компанията е застрашена да загуби лидерската си позиция на най-голяма в света. Само с понижението вчера са били заличени 65.8 млрд. долара от стойността й, което е повече от пазарната капитализация на 459 от 500-те компании в индекса S&P 500.

Само три компонента на широкия индекс са с по-голяма пазарна капитализация от това, което Apple загуби през последните четири месеца.

В началото на 2012 г. производителят на iPhone за пръв път изпревари енергийната компания Exxon Mobile и се превърна в най-голямата в света. Това е на път да се промени отново, след като пазарната капитализация на Apple е 423 млрд. долара, докато на Exxon е 416.5 млрд. долара.

Налице са редица тревожни сигнали, свързани с компанията. Един от тях е фактът, че най-бичи настроеният анализатор с цел за акциите от 1 100 долара развя вчера „бялото знаме“ и занижи таргета си.

Не липсват вече и много смели „мечи прогнози“ от специалисти, като например такива за понижение до началото, от където започна „бичия пазар“ при нива от 390 долара за акция.

* Графики: bepokeinvest.com

Може би най-притеснителното обаче са все по-честите сравнения между Apple и Microsoft. На двете графики отгоре се вижда известна сходност в представянето между двете компании и които определено са притеснителни за инвеститорите в Apple.