Изминалата 2012 г. не оправда оптимистичните очаквания към българския фондов пазар, макар че проведената приватизация през борсата доказа, че парите на пазара се появяват, когато има възможности за интересна инвестиция, коментираха в специален доклад специалистите от ЕЛАНА Трейдинг.

Все пак SOFIX завърши годината на прогнозираните 350 пункта. В началото на 2013 г. някои акции отчетоха съществено поскъпване, което се дължи на оттегляне на разпродажбите от страна на чуждестранни институционални инвеститори, довели до обезценката на книжата.

През тази година водещи ще бъдат акциите на най-търгуваните и най-пострадали от разпродажби компании, според Цветослав Цачев, ръководител на анализаторския екип на финансовата институция.

„Очакваме SOFIX да преодолее само равнището от 400 пункта до края на 2013 г. Има вероятност да се повторят ръстовете от юли-септември 2012 г. и декември 2012 –януари 2013 г.“, коментира Цачев.

Като подходящи инвестиционни идеи анализаторите изтъкват покупката на акции на индустриални компании с добри позиции на износ, които са имали слабо представяне в последните 2 години, но се отличават със стабилен бизнес и мениджмънт.

По отношение на световните пазари анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че щатските индекси са близо до абсолютните си върхове и въпреки очакванията за печеливша година, потенциалът им за растеж вече е сравнително ограничен поради фундаментални фактори.

„Всяка корекция ще е възможност за краткосрочни покупки, тъй като очакваме S&P 500 да се търгува в диапазона между 1 350 и 1 550 пункта през годината“, коментира Цачев.

Това дава възможност за търговия с акции в този диапазон. През последните няколко години от кризата американските индекси регистрираха около 20% ръст годишно.

Екипът на Saxo Bank гледа позитивно на представянето на американските индекси през годината и очаква поредни добри резултати за S&P500. Според експертитеq най-печелившата стратегия продължава да бъде да се продават печелившите и да се купуват губещите акции от последните месеци.

Специалистите от Saxo Bank подчертават, че с оглед на доброто представяне на индексите от предишните години, за 2013 г. е ясно, че не може да не притежаваш акции. Глобалните индекси все още са под историческите средни стойности на коефициентите за оценка от 1996 г. насам.

Губещите през последните няколко години фондови пазари на Италия, Гърция, Испания и Португалия може да са най-големите изненади. Анализаторите от европейската инвестиционна банка обръщат внимание, че неравновесието между акции и облигации от последната година може да се промени през 2013 г. и предупреждават инвеститорите в облигации да внимават през втората половина на годината.