С повишението си от 1.7% за деня ръстът на SOFIX възлиза на цели 11.4% от началото на годината, което го прави вторият най-повишаващ се индекс в света от началото на годината, изоставайки единствено зад аржентинския с повишение от 16.2%.

Дружествата от групата на Химимпорт продължиха да са в основата на ръста на пазара. Акциите на холдинга добавиха цели 8.3% към стойността си, като последната им сделка бе при ниво от 1.43 лева за брой.

Значително поскъпване от по над 9% регистрираха и книжата на две от основните финансови институции на борсата – ЦКБ и ПИБ, добавили съответно 9.2 и 9.5% към стойностите си.

Точно със 100% поскъпнаха в рамките на деня акциите на ОЦК до 0.084 лева и изтъргувани над 42 000 броя.

Днес явно е денят на големите проценти за така наречените „джънк“ позиции, защото и книжата на Холдинг Пътища се повишиха с 50% от 10 на 15 стотинки. И тук обаче оборотът не е особено голям в рамките на малко над 2000 лева.

Ръст от над 19% бе регистриран и при книжата на Билборд до близо 0.47 лева за акция.

На фона на всеобщата еуфория и след силното си поскъпване от последните дни, акциите на Проучване и добив на нефт и газ бяха сред малкото дружества от групата на Химимпорт на отрицателна територия. Книжата на дружеството загубиха 11% от стойността си.