Борсовата седмица вчера започна със сериозни обеми на търговия. Дневният обем надхвърли 11.8 млн. лв., след като станахме свидетели на прехвърлянето на 3% от капитала на Софарма АД за 8.3 млн. лева, 5.4% от капитала на Асенова Крепост АД за 1.7 млн. лв. и 4% от капитала на Сила Холдинг АД за 1.2 млн. лв.

Същевременно се забеляза известен спад в търгуваните обеми при позициите, които от началото на годината реализираха значим ръст.

Смятам, че този спад ще се задържи днес и през следващите няколко сесии, поне до публикуването на неконсолидираните отчети на компаниите. Това заяви в коментара си на борсовата търговия за Profit.bg Даниел Димитров, портфолио мениджър в "Реал Финанс Асет Мениджмънт" АД.

Международните пазари са в подножието на дългогодишни върхове, което безспорно помага за повишаване на сентимента и у нас. Вчера американските пазари бяха затворени заради празник, но днес бяха анонсирани мерки от страна на японската централна банка за допълнително вливане на ликвидност в икономиката.

Въпреки че японските акции се търгуват с понижения, считам, че този ход, като цяло, е добър за инвеститорите в акции.

Въпреки че отчетите все още не са обнародвани, новините, свързани с българските публични компании, не спират. Видимо е, че след дългата летаргия, в която бе изпаднала Българската фондова борса, новините все повече започват да оказват влияние на цените на акциите.

Вчера стана ясно, че АПСК отново ще предложи пакета с акции на Химимпорт АД, собственост на Консолид Комерс ЕАД. След ръста в цената на тези книжа през последните седмици офертната цена отново е завишена, въпреки че на последния аукция през ноември 2012 г. те не бяха реализирани.

Същевременно бе вписано увеличенито на капитала на Зърнени Храни България АД, което, според мен, бе в основата на ръста по позицията.

Вчера излезе и новината за спечеления търг за изграждане на магистрала в Сърбия от страна на консорциум, в който водеща роля има Трейс Груп Холд АД. Акциите на компанията се повишиха с 8.9%.

Очаквам днес позицията отново да бъде активно търгувана, като е възможно, както ново повишение, така и прибиране на реализираните печалби от спекулативно настроените пазарни играчи.

Единствен BG40 записа ръст вчера, нараствайки с 0.45% до 125.75 пункта. SOFIX (-0.12% до 362.80 пункта), BGREIT (-0.07% до 79.95 пункта) и BGTR30 (-0.30% до 268.71 пункта) приключиха деня с понижения.