След като еврото формира връх при 1.61 през лятото на 2008 г., последва силен спад и много широка консолидация между 1.20 и 1.50

Предвид на това, че тази консолидация не изглежда завършена, очакваме тя да продължи, коментира по време на специален уебинар вчера Александър Николов, заместник-председател на Съвета на директорите на Карол Капитал Мениджмънт.

През първите месеци на годината еврото е възможно да е скъпо и да се повиши към 1.40-1.45, преди да последва връщане към 1.30-1.25, според Николов. След това понижение най-вероятно ще започне едно ново силно движение нагоре.

Ако погледнем графиката на валутната двойка, ще видим, че дъното на единната валута бе през юли миналата година, когато се говореше, че Гърция ще излезе от зоната, както и за фалит на страни като Испания и Португалия.

Първо, нищо от най-лошия рисуван тогава сценарий не се случи и второ, бе регистрирано дъно именно през лятото, последвано от силно движение нагоре през втората половина на годината.

Едва ли обаче директно ще започне възходящ тренд, като най-вероятно преди това ще видим продължителна консолидация между 1.25 и 1.45. Шансовете са по-скоро за движение първоначално към горната граница и последващо понижение към долното ниво на гореспоменатия диапазон.

Златото формира дъно и продължи с много силен възход от средата на 2007 г. насам. Силно търсеният метал формира връх през есента на 2011 г. Тогава имаше невероятна еуфория, като дори телевизиите у нас непрекъснато споменаваха метала и това колко ще продължава да поскъпва.

Логично за моменти на крайна еуфория, благородният метал формира дъно в този период и последва значително поевтиняване и корекция до нива от 1 500 долара за унция. След това започна една продължителна консолидация между 1 520 и 1 800 долара за унция.

Предвид на това, че дългосрочният тренд е нагоре, очакваме по-късно през годината златото да приключи консолидацията и да последва ново сериозно движение нагоре, което да го отведе до нива над 2000 долара за унция и дори още по-нагоре, прогнозира Николов.

Всички тези очаквания ще са валидни обаче, само ако нивото при 1 520 долара остане в сила. С други думи може да сме позитивни, докато цените са над тази граница.

В момента, в който видим спад под това ниво, това ще е сигурен признак, че трендът е завършил и каквото и да се говори за златото, графиката ясно ще казва едно. Инвеститорите не бива да забравят, че всеки възходящ тренд рано или късно завършва.

При златото този тренд продължава вече 12-13 години. Видим ли спад под 1 520 пункта, това ще е сигурен признак за край на движението нагоре.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута.