Еврото се понижи към най-ниското ниво от близо четири месеца насам спрямо долара, след като кипърският парламент отхвърли спасителния план, включващ данък върху дивидента.

Единната валута се понижи за четвърти ден спрямо йената, след като запознати твърдят, че банките ще останат затворени до края на седмицата. Йената и доларът поскъпнаха спрямо останалите основни валути, като инвеститорите търсиха спасение в тях от политическата несигурност в Европа.

Новозеландската валута запази спада си, след като финансовият министър на страната обяви, че може да бъде намален натискът върху лихвените нива.

„Отхвърлянето на плана от кипърския парламент означава необходимост от по-нататъшни преговори с ЕС, което е допълнителен негативен фактор за еврото“, коментира Ханс Кунен, главен икономист в St. George Bank Ltd., цитиран от Bloomberg.

Еврото се понижи с 0.1% до 1.2873 спрямо вчерашните си нива на търговия в Ню Йорк. Вчера единната валута регистрира ниво от 1.2844, най-ниските от 22 ноември.

Спрямо йената еврото поевтиня с 0.2% до 122.36 йени, а спрямо швейцарския франк се търгува почти без промяна на около 1.22.

Японските пазари са затворени днес за честването на национален празник.

„Несигурността в Кипър ще продължи да причинява главоболия за инвеститорите“, коментира Спирос Пападопулус, икономист в National Australia Bank Ltd. „Невъзможността да се намери решение относно данъка върху депозитите запазва напрежението, свързано със страната. Гласуването в полза на тези мерки едва ли щеше да доведе до добри резултати“, допълва специалистът.

Според Лоурънс Финк, изпълнителен директор на BlackRock Inc., Кипър не е основен, а по-скоро символичен проблем. Става въпрос за малка по размери сума от 10 милиарда евро, но напомня, че за решаването на дълговите проблеми на Европа ще са необходими още много години.

Според Финк йената ще се стабилизира на нива между 95 и 100 йени през тази година.

Щатската валута се понижи спрямо йената преди края на двудневната среща на Фед днес, вследствие на спекулациите за решение за продължение на програмата за обратно изкупуване на активи.

Йената поскъпна с 1.3% през изминалата седмица, превръщайки се в най-печелившата основна валута за посочения период. Еврото поевтиня с 0.7%, докато доларът се запази без промяна.

Новозеландският долар поевтиня спрямо 15 от 16-те основно търгувани валути, след като се очаква централната банка да повиши лихвите с 14 базисни пункта през следващите 12 месеца, в сравнение с очакваните 23 базисни пункта на 14 март.