Еврогрупата разреши на Кипър да смекчи условията на данъка върху депозитите, предвиден в международния спасителен план за страната, предаде БТА. Източник от гръцкото министерство на финансите, пожелал да запази анонимност, съобщи след състоялата се снощи телеконференция на финансовите министри на страните от еврозоната, че е постигнато споразумение вложителите с депозити под 100 хиляди евро да бъдат защитени.

Кипър обаче ще трябва да събере 5.8 милиарда евро от данъка върху депозитите, както е планирано, уточни той, цитиран от Ройтерс.

За тази цел правителството в Никозия е готово да повиши еднократния данък върху депозитите в размер на повече от 100 хиляди евро на 15 процента, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на дипломатически източници в Брюксел.

Кипърският парламент трябва да гласува днес спасителния пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд на обща стойност 10 милиарда евро, след като дебатите бяха отложени на два пъти- в неделя и понеделник.

Банкитеще бъдат затворени във вторник и сряда в очакване на решение на парламента за одобрението на таксата върху банковите депозити.

Междувременно в Кипър хората протестираха срещу очакваните промени. Демонстранти свалиха знамето от германското посолство в Никозия в знак на протест срещу споразумението, постигнато от кипърското правителство с Еврогрупата.