Председателят на кипърския парламент Янакис Омиру съобщи, че гласуването от депутатите на спорния спасителен план на ЕС, включващ облагането с безпрецедентен данък на частните банкови депозити, се отлага за вторник, предаде АФП. Омиру каза пред репортери, че парламентът ще се събере за гласуването в 18 часа във вторник.

Днес следобед Еврогрупата планира да проведе извънредна конферентна връзка, на която да бъдат обсъдени новите предложения на Кипър в защита на влоговете, съобщи гръцката телевизия Скай , позовавайки се на кипърски медии.

Кипър предлага да бъде променен размера на еднократния данък върху депозитите – за суми до 100 000 евро данъка да е 3%, за суми между 100 и 500 хиляди 10%, а за суми над 500 000 евро 15%. Икономически анализатори прогнозират, че тези предложения може да се окажат още по-катастрофални за страната, а Кипър ще престане да бъде финансов център.

Финансовият министър Михалис Сарис е уверен, че кредиторите ще се съгласят с тези мерки, ако бъде събрана нужната сума.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също допусна възможността за промени в тежкото предложение към Кипър за финансова помощ, заявявайки, че що се отнася до финансовата сигурност, то от кипърското правителство зависи да реши как да събере нужните средства, предаде АФП и Фокус.

„Това е програмата за регулиране на кипърското правителство, не на „тройката” или някое друго правителство”, каза Йорг Асмусен, член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка. „Ако президентът на Кипър иска да промени нещо в структурата на вземанията в банковия сектор, то това е в неговите ръце. Той просто трябва да е сигурен, че финансирането е налице”, каза още Асмусен.