Руските вложители в кипърските банки могат да загубят 3.5 млрд. евро заради закона за еднократен данък върху всички банкови депозити в страната, който ще бъде гласуван днес в парламента в Никозия. Сред най-силно засегнатите ще се окажат руските инвеститори.

Решението за десятъка трябваше да бъде взето на извънредно заседание вчера. Парламентът обаче отложи събранието си за днешния следобед.

В телевизионно изявление в неделя кипърският президент Никос Анастасиадес заяви, че е избрал най-малко катастрофалната възможност, като е приел условията за облагане на банковите депозити срещу международната финансова помощ.

Той потвърди, че притежателите на такива депозити ще получат ценни книжа, свързани с печалбите на страната от добива на природен газ, съобщи bTV.

Местното електронно издание „24h” съобщи, че Централната банка на Кипър е забранила на всички кипърски банки да извършват банкови преводи и платежи, както в страната, така и в чужбина. Информацията се основава на документ с дата 16 март и гриф „поверително”.

Никой не знае дали днес банките ще отварят врати и дали пред тях няма да се извият километрични опашки от хора, които искат да изтеглят парите си. Тегленето на пари от банкомати започна още в събота.

„Ще има масово теглене на депозити от кипърските банки със или без еднократния данък. Трябва да вземем предвид реалността, да бъдем смели и да вземем правилните решения,” призова лидерът на Зелената партия в страната Георгиос Пердитис.

Междувременно започнаха изчисленията с колко пари ще пострадат вложителите. Оказа се, че всеки втори депозит в Кипър се държи от руснак. По различни оценки руските пари на Острова на Афродита били между 20 и 35 млрд. евро. Една десета от тях буквално ще се изпари само за ден.

Мярката беше наложена от съвета на европейските министри в Брюксел с обещание за спасителен заем от 10 млрд. евро. Въпросът е дали в рамките на днешния ден, преди десятъкът да влезе в сила, кипърците ще успеят да спасят вложенията си.