Банковите операции в Кипър временно се замразяват. Това твърди гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на кипърското електронно издание 24H, цитиран от БТА. С гриф "поверително" Централната банка на острова е изпратила писмо до кипърските банки, в което посочвала, че временно замразява плащанията и капиталовите операции. Писмото е било изпратено на 16 март и в него се посочвало, че банката въвежда тази забрана до ново нареждане.

Кипърското правителство отложи за понеделник дебата в парламента за спасителния план, договорен с ЕС, като депутатите изглеждат резервирани да да одобрят текста, който предвижда данък върху всички банкови депозити в замяна на заем от 10 милиарда евро, предаде АФП.

Това отлагане рискува да принуди банките на острова да останат затворени в началото на новата седемица, ако парламентът не успее да одобри европейската помощ преди подновяването на работа в страната във вторник, тъй като понеделник е почивен ден.

Парламентът, който трябваше да се събере днес на извънредно заседание, за да започне процес на ратификация на спорния план за финансова помощ, ще се събере на заседание утре в 16 часа.

Според Сигма ТВ президентът Никос Анастасиадис е отложил дебата от опасения, че текстът може да бъде отхвърлен. Подобен вариант би довел до срив на цялата икономика, подчерта вчера президентът. В замяна на спасителен план от 10 милиарда евро международните кредитори поискаха от Кипър да въведе извънреден данък от 6.75 процента върху всички банкови депозити под 100 000 евро и данък от 9.9 процента върху депозити над този праг, което предизвика гнева на вложителите.