Еврогрупата съкрати размера на финансовата помощ за Кипър от 17 млрд. на 10 млрд. долара.

Решението бе взето след заседание, продължило над 5 часа. Еврогрупата вярва, че за спасението на Кипър от банкрут своят финансов принос ще даде и Русия. Москва се явява е един от основните източници на чуждите банкови депозити в Никозия, съобщава БГНЕС.

Въпреки съкращението на размера на помощта, реструктурирането на финансовата система на Кипър няма да засегне вложителите в местните банки. Русия отпусна на Кипър кредита от 2,5 млрд. евро и сега еврогрупата и МВФ разчитат, че Москва не само ще се съгласи на отсрочка за изплащането му, но и че ще кредитира допълнително Острова на Афродита.

По-рано руската страна даде да се разбере, че ще окаже допълнителна помощ на Никозия само при условията на реализацията на антикризисната програма, изготвена от Еврогрупата и МВФ.

Според експертите на МВФ, ако на Кипър бъде предоставен в пълен размер обещания кредит от 17 млрд. евро, това би довело до увеличаване на държавния дълг на страната до 145% от брутния вътрешен продукт на страната. Което означава, че Кипър не би могъл да обслужва кредита.