Неяснотата около сделката по отпускането на спасителни средства на Кипър продължава, след като правителството отложи гласуването по въпроса за днес.

Най-големи разногласия поражда моментът с данъка върху депозитите в страната.

Първата версия на данъка предвиждаше вложителите в кипърските банки да бъдат обложени с 10% за депозити над 100 000 евро и с 6.75% за депозити под 100 000 евро.

Повсеместното недоволство срещу данъка обаче принуди кипърското правителство да предоговори условията. Съгласно новия план вложителите с депозити под 100 000 евро ще бъдат обложени с 3% данък, тези с депозити между 100 000 и 500 000 евро с 10% данък, а тези с над 500 000 евро с 15%.

Започнаха да се появяват информации за загубите, които ще претърпят руснаците с депозити в Кипър. Според някои публикации пък министър-председателят на Русия Владимир Путин е доволен, че тези, които депозират парите си в офшорни сметки, ще бъдат наказани.

В своя публикация щатският финансов експерт Денис Гартман обсъжда наличието на руски пари в Кипър:

"Няма съмнение кой ще бъде засегнат най-много от решението на кипърското правителство. Това са руски олигарси, руски държавни служители и руски престъпници.

Кипър е тяхната Швейцария от много години. Законни и незаконни руски пари заливат кипърската банкова система от началото на 90-те години. Красотата на острова; лесният достъп, лесното му напускане по вода или със самолет; банковата тайна; топлият средиземноморски климат и лекотата, с която кипърските власти могат да бъдат подкупвани са все неща, които са допринесли за притока на руски капитали", пише Гартман.

"Руснаците, независимо дали са примерни граждани или престъпници, обожаваха Кипър заради гореспоменатите причини, както и заради данъка печалба, който е в размер на едва 4%. Кой не би харесал подобна данъчна ставка? Всичко това постоянно привличаше средства, като руснаците бяха най-активни. Кипър привличаше незаконни пари, особено заради законите за банковата тайна, които биваха “изпирани”, а след това оставяни там на депозит или пращани към други финансови центрове за “инвестиции”, след като обаче са били изпрани и са станали напълно непроследими."

Гартман определя данъка върху депозитите като "кражба." Той също така казва, че Кипър сега "е разгневил хора по света, които човек най-малко би искал да ядосва."

"Вие крадете руски пари или скоро ще го направите, в зависимост от това какъв е изходът от вота, а това е много опасно. Човек не краде пари на руската мафия безнаказано. Представителите на руската мафия не приемат добре кражбата от тях, а още по-малко пък да ги правят на глупаци."