Депутатите от кипърския парламент най-вероятно няма да гласуват в подкрепа на въвеждането на данък върху банковите депозити. Това заяви представителят на кипърското правителство Христос Стилианидис. Гласуването по въпроса трябва да се състои по-късно днес, предаде агенция Интерфакс и Фокус.

В края на миналата седмица ЕС и Международният валутен фонд взеха решение да предоставят на Кипър спасителен пакет от 10 милиарда евро, в замяна на което бе предложено банковите депозити над 100 000 евро да бъдат обложени с данък от 9.9%, а по-малките суми – с 6.75%.

Вчера в телеконферентен разговор 17-те министри на страните от еврозоната приеха известни отстъпки, като оставиха на Кипър сам да реши как ще разпредели данъка между по-ниските и големите банкови депозити. Запазва се обаче изискването, че Никозия ще трябва да събере 5.8 милиарда евро от данъка върху депозитите.

Решението срещна съпротивата на много финансисти, като днес бившият председател на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и австрийският министър-председател Вернер Файман също разкритикуваха плана.

Юнкер се изказа критично за новия председател на Еврогрупата Йерун Диселблум. Според него холандецът се бои да не „злоупотреби с доверието не само на банките, но и на гражданите”.

Премиерът на Австрия също разкритикува плана за спасяването на Кипър. Файман посочи, че ЕС трябва да защитава обикновените хора и хората със средни доходи.

В отговор германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че „инвеститорите, които са вложили своите пари в Кипър, за да платят по-ниски данъци, е трябвало да бъдат наясно с рисковете, ако се стигне до спасителна помощ“.

„Който инвестира парите си в страна, в която се плащат по-ниски данъци, и в която контролът не е толкова голям, носи риска, когато банките на тази страна вече не са платежоспособни. Това е факт”, каза Шойбле.