Днес японската йена поевтинява спрямо повечето основни валути, след като новият управител на Централната банка на Япония Харухико Курода очерта възможностите за облекчаване на паричната политика с цел постигането на 2% годишна инфлация в рамките на две години, информира Bloomberg.

Японската валута прекъсна тридневното си поскъпване спрямо долара, след като Курода каза, че централната банка ще обмисли удължаването на падежа на облигациите, които купува, и премахването на лимита върху изкупуването. Еврото днес се търгува на 0.2% от четиримесечното си дъно преди аукциона за облигации на Италия.

Йената се търгува на ниво от 94.19 йени за долар, прекъсвайки двудневното си поскъпване, което достигна 2%. Японската валута губи 0.1% до 121.15 спрямо еврото. Единната европейската валута пък поскъпва с 0.1% до 1.2864 долара в сравнение с вчера, когато докосна 1.2839 – най-ниското ниво от 22 ноември.

Курода заяви пред японския парламент днес, че централната банка ще обмисли изкупуването на повече облигации с по-дълъг падеж. Банката в момента изкупува облигации с падеж до три години чрез програмата си за изкупуване на активи на стойност 76 трлн. йени (807 млрд. долара.

Йената е поевтиняла със 17% в последните шест месеца, което е най-големия спад сред основните валути. За същия период доларът и еврото поскъпват с 2.4%.

Днес и утре Италия ще емитира държавни облигации. Четвъртата най-голяма икономика в еврозоната вчера продаде облигации на стойност 2.8 млрд. евро с падеж през 2014 г. и лихва в размер на 1.746%, която е най-високата от 27 декември насам.

Вчера еврото поевтиня с 1.1% спрямо долара, което беше най-големият спад от повече от осем месеца, на фона на опасенията на инвеститорите, че данъкът върху банковите депозити в Кипър може да бъде приложен и в други държави.

Поскъпването на еврото до над 1.30 долара ще бъде нетрайно, а обменният курс е вероятно да върви към 1.20 долара за евро в края на годината според анализатори на UBS.

Поскъпването на долара спрямо йената пък може да забукусува според Citigroup Inc., които изтъкват като причина за това индикатора RSI.

Доларът достигна ниво от 96.71 йени на 12 март, което беше най-високото от 2009 г. до сега.