Доларът се повиши до три и половина годишен максимум спрямо йената, като според Денис Гартман това е само началото по пътя му към 125 йени в следващите две години.

„Къс съм от октомври“, коментира Гартман пред CNBС относно японската йена. „Наистина не виждам никаква причина за друго освен поевтиняване на йената“, допълва още той.

Йената е под напрежение отново днес, след като се повиши до нов рекорд за последните три и половина години при нива от 95.80, близо до които се търгува доларът и към момента.

Всички инвеститорски погледи са отправени към срещата на японската банка през април, където новите членове на банката ще вземат решения относно това как да се победи дефлацията в страната.

Според Гартман съвсем скоро ще станем свидетели на пробив на ключовата психологическа граница от 100 йени за долар.

„Дали ще стигнем до това ниво днес? Не мисля. Дали ще го достигнем този месец? Най-вероятно не? През тази година? Доста е вероятно - да“, коментира Гартман. „Смятам, че ще видим нива от от 125 йени за долар през следващите две години“, допълва още той.

Йената поевтиня с около 18% спрямо долара от средата на ноември. Движението започна преди изборите в Япония през декември и продължава с пълна сила и днес.

Позитивни данни за заетостта в САЩ днес, които според него ще са над 200 000 новосъздадени работни места, ще съдействат за по-нататъшната сила на долара спрямо йената, паунда и дори спрямо еврото според специалиста.

„Доларовото рали тепърва започва“, смята експертът.