Доларът се повиши до най-високото си ниво от три и половина години насам спрямо йената, следствие на спекулациите за по-добри данни от пазара на труда в САЩ, което ще накара Фед да прибегне към забавяне на стимулите за най-голямата световна икономика.

Йената е на път да отбележи седмично понижение спрямо всички основни валути, след като данните показаха търговски дефицит за Япония за трети пореден месец. Това се очаква да продължи усилията на правителството за обезценка на националната валута.

Австралийският и новозеландският долар поевтиняха след данни за по-голям спад на вноса в Китай от очакваното.

Очакванията на специалистите са за ръст на заетостта със 165 000 през февруари, след повишение от 157 000 предходния месец. Нивото на безработица се очаква да се е запазило при 7.9%.

„Колкото по-добра е формата на щатската икономика, толкова по-скоро Фед ще приключи с паричните си стимули и щатският долар ще поскъпне“, коментира Шон Калоу, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp., цитиран от Bloomberg. “Долар-йена е предпочитаната валутна двойка за поскъпването на щатската валута“, допълва специалистът.

Доларът се повиши с 0.6% до 95.43 йени и е изключително близо до най-високата си стойност от август 2009 година. Той се повиши с 0.1% спрямо еврото до 1.3093. Европейската валута поскъпна с 0.5% до 124.95 йени.

Йената се е понижила с 1.9% спрямо долара от 1 март насам за втора поредна седмица. Спрямо еврото японските пари са поевтинели с 2.5%.

Еврото добави 0.6% към стойността си спрямо долара, като се насочва към първото си седмично повишение от 1 февруари.

Дефицитът по текущата сметка на Япония е възлязъл на 364.8 милиарда йени, което бе под средните очаквания на анализаторите за 611.5 милиарда йени.

„С намаляването на рисковете, свързани с еврото, и повишаване на очакванията за подобряване на щатската икономика, йената може да се окаже под низходящ натиск с ориентирането към риска от страна на инвеститорите“

Петролът също се насочва към първо от три седмици насам повишение, след възстановяване на нормалните доставки на петрола тип брент. Американският суров петрол поскъпна с 1.13 долара до 91.56 долара за барел с доставка през април.