Щатската икономика е регистрирала слаб ръст през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки повишената прогноза от страна на правителството след по-добрите данни за бизнес инвестициите.

Най-голямата световна икономика е нараснала с 0.4% на годишна база през последното тримесечие на миналата година, което бе леко под прогнозите за ръст от 0.5%.

Ръстът е бил най-слабият от първото тримесечие на 2011 г. и далеч под това, което е необходимо за иницииране на спад в безработицата.

Данните обаче бяха по-добри от предварителните очаквания за повишение с 0.1% през последното тримесечие на миналата година.

Основната част от забавянето се е предопределило от понижението в запасите, както и от силното намаляване на разходите за отбрана. Тези фактори се очаква да се нормализират през първото тримесечие на годината.

Потребителските разходи са отчели здравословно повишение от 1.8% на годишна база през последните три месеца на годината. Те допринасят за около 70% от повишението в брутния вътрешен продукт.

Понижението в запасите са отнели 1.52 процентни пункта от ръста на щатската икономика. Разходите за отбрана са се понижили с 22.1% на годишна база.

Положителните новини включват ръст на бизнес инвестициите с 13.2% на годишна база, което е повече от предварителните очаквания.

Вносът в страната се е понижил с 4.2% на годишна база, което също е съдействало за по-добър краен резултат. По-голям ръст от предварителните прогнози е регистрирал и износът на страната.

Данните допринесоха за поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути. Еврото се върна отново при нива на търговия над 1.2800.