Федералният резерв може да подцени опасността от инфлация за втори пореден път в рамките на десетилетие, ако реши да налее допълнителни пари в щатската икономика, пише Bloomberg.

Днес се очаква резервът да възобнови мерките за стимулиране на слабо възстановяващата се щатска икономика с програма за обратно изкупуване на щатски държавни облигации.

Това се очаква да се случи, дори и на фона на ръста с 2.6% на щатската икономика през второто тримесечие на годината.

Очакванията на инвеститорите са за стимулиращ пакет на стойност от 500 млрд. долара, според средните очаквания на инвеститорите.

Ако бъдат приети мерките, специалисти предупреждават, че може да се тръгне по пътя от 2003-2004 година, когато лихвите също бяха при рекордно ниски нива, а инфлацията регистрира по-голямо от очакванията ръст.

Подобно действие би допринесло до серия от такива свързани с отлив на интерес от долара, балонизиране на суровините и слаб интерес към щатските държавни ценни книжа, пише още изданието.

Приемане на тези действия може да доведе до инфлация до 2012 година над нормата на комфорт от 2% и значително над средните очаквания на резерва.

Анализаторите на Фед вече прогнозират инфлация от 2.8% през 2012 година, следствие на очакванията за ръст в цените на имотите и по-нататъшен такъв при суровините.

Очаква се по-късно днес да бъде оповестено решението, като пазарите вече широко залагат на приемане на по-нататъшни стимулиращи действия.

Това вече доведе до значително повишение на индексите, както и до шестмесечен максимум при цената на петрола.

Междувременно щатската валута пое силно надолу спрямо останалите основни валути. Еврото се търгува при нива от около 1.4050 спрямо долара.

От декември 2008 година до момента Фед държи нивото на лихвите при нива близки до нулата в усилията си да стимулира затруднената водеща световна икономика, дори и след безпрецедентни в историята стимулиращи действия.