Докато щатският федерален резерв се притеснява от феномена дефлация, страните от развиващия се свят ги грози напълно противоположната опасност - инфлация.

Въпреки че от МВФ прогнозират инфлацията на развиващите се пазари да се понижи до 5% през 2011 година, от около 5.75% в момента, инфлационният натиск се засилва особено в някои определени страни.

Ръстът на индийската икономика достигна двуцифрена сума през тази година. В Бразилия икономистите завишиха прогнозите си за инфлация за тази година през шест поредни седмици.

Три са основните източници на инфлация. На първо място са цените на суровините. Индексът следящ изменението в цените на храните и хранителните продукти е на най-високото си ниво от август 2008 година насам.

В основата им до голяма степен стои рекордното поскъпване на цените на пшеницата след лошата година за руския зърнен пазар.

Поскъпването на храните е от водещо значение, тъй като те съставляват около 40% от инфлационния индекс в Азия.

На второ място усилията на развиващите се страни да предпазят валутите си от поскъпване, чрез печатане на нови пари, също може да въздейства инфлационно.

Също така централните банки на страните от развиващите се пазари едва ли ще прибегнат да скорошно повишение на лихвите, което допълнително ще е огнище на инфлационно напрежение.

На трето място добрия ръст на икономиките на тези страни води до намаляване на безработицата и поскъпване на цената на труда на тези пазари. В Бразилия например средния ръст на заплатите е над 11% до септември, или над 6% в реално изражение.