Опитите на еврото да се конкурира с международния статут на щатския долар претърпяха сериозен удар на фона на данните, които показват, че развиващите се страни се отказват от европейската валута като част от официалните си резерви, пише FT.

Централните банки в развиващите се страни са продали 45 млрд. евро през 2012 г. според данни на Международния валутен фонд (МВФ), намалявайки притежанието си на валутата с 8%.

Това показва пораженията, които дълговата криза в Европа нанесе на позициите на еврото в международната финансова система на фона на намаляващите шансове на европейската валута да надмине по важност долара, каквато бе една от мечтите на създателите й.

"Ще бъде международна валута номер две, но не бих казал, че има някаква вероятност еврото да се противопостави на долара," казва Джефри Франкел, преподавател по икономика в харвардското Kennedy School of Government.

Изборът в каква валута да държат резервите си дава ясен сигнал кои валути развиващите се страни считат за най-стабилни, сигурни и ликвидни. Еврото вече съставлява едва 24% от резервите им, което е най-малкият дял от 2002 г. насам. Делът на еврото от резервите на развиващите се страни достига пиковите 31% през 2009 г. Делът на долара от резервите пък се движи около 60%.

Франкел твърди, че размерът на еврозоната все още прави еврото конкурентно като резервна валута. Облигационните пазари в еврозоната обаче вече нямат такава дълбочина и ликвидност заради опасенията около Испания и Италия. Един резервен актив трябва да не губи стойността си и да може да се продава лесно по време на криза.

"Степента на интеграция на европейските финансови пазари направи стъпка назад в последните години" според Франкел. "Това е и причината, поради която еврото губи позиции при статута си на международна валута."

Еврото може да възстанови блясъка си, ако Европа направи стъпки в посока фискален съюз и единен пазар на държавни облигации. Неговото време обаче може и да е отминало, тъй като големите промени в световната икономика дават тласък на нови валути от развиващите се пазари, които ще се конкурират и с еврото, и с долара.

"За в бъдеще ефектите от кризата в еврозоната ще продължат, икономическият растеж ще е слаб, лихвените проценти ще останат ниски, както и цялостната привлекателност на активите в евро," смята Едуин Труман от института „Питърсън“ във Вашингтон. "В същото време доларът не отстъпва в момента и се движим към система с множество валути."

През миналата седмица Китай и Бразилия подписаха суапова сделка на стойност 30 млрд. долара, която позволява на всяка страна да взема назаем валута на другата страна в случай на настъпване на проблеми в световната финансова система. Това заобикаля нуждата от използването на доларови резерви. Китай постепенно пък увеличава международната роля на своята валута.

Доларът доминира в световната финансова система от Бретънудското споразумение през 1944 г. САЩ извлича ползи от това, защото може да взема средства назаем при ниски лихви, но трябва също така да носи отговорността да държи долара стабилен.