Централните банки са купили най-много злато от близо половин век насам през изминалата година, според данни на World Gold Council, изнесени вчера.

Финансовите институции са купили 534.6 метрични тона от благородния метал, което е най-много от 1964 г. насам, водени от покупките на страни като Русия, Бразилия и Ирак.

Нетните покупки на централните банки по света са допринесли за 12% от търсенето на метала през изминалата година, в сравнение с 10% година по-рано.

„Страните, които са основни купувачи на злато, продължават да са развиващи се, които до голяма степен стоят в основата на ръста на търсенето на метала през последните години“, се казва в доклада на WGC.

До голяма степен покупките на злато се предопределят от нуждата от диверсифициране на растящите валутни резерви, предвид на големия процент на деноминирани в долари и евро активи, се казва още в доклада.

Най-активните купувачи са богати на петрол страни със значителен обем на износ на суровината и приходи в щатски долари.

Централните банки по света са били нетен купувач на злато от второто тримесечие на 2009 г. насам, добавяйки близо 1 100 метрични тона към резервите си.

Въпреки спекулациите, че Китай ще отнеме лидерската позиция на Индия като най-голям потребител на злато през изминалата година, това не се се случи заради възстановеното търсене на злато.

През изминалата година потреблението на Индия е възлязло на 864.2 метрични тона, на фона на 776.1 тона в Китай.